Cardinalul Kasper: nu m-am opus celibatului preoţesc
10.02.2011, Lisabona (Catholica) - Cardinalul Walter Kasper, preşedintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, a spus că „timpurile s-au schimbat” din 1970, când a cerut un studiu care să analizeze obligativitatea pentru celibatul preoţilor (de rit latin), şi că el nu a cerut niciodată abolirea acestuia. Ca preot al Diecezei de Rottenburg, Germania, pr. Kasper a semnat o scrisoare adresată Episcopilor germani în care se cerea studierea obligativităţii celibatului. Printre ceilalţi semnatari de marcă s-a aflat şi pr. Joseph Ratzinger, astăzi Papă, dar pe atunci profesor de teologie la Universitatea Regensburg, precum şi Karl Rahner, Otto Semmelroth şi Karl Lehmann.
Într-o declaraţie pentru agenţia portugheză de ştiri Ecclesia, Cardinalul clarifică faptul că intenţia gestului din 1970 a fost „discutarea” problemei, fără orice aluzie la „abolirea” celibatului preoţesc. „Între timp s-a discutat mult. Au fost trei sinoade cu participare mondială ce au vorbit despre celibat, s-a decis menţinerea acestei discipline, iar eu însumi cred că celibatul este bun pentru Biserică.” În ultima săptămână peste 140 de teologi catolici din Universităţi din Germania, Austria şi Elveţia, au trimis o petiţie intitulată „Biserica în 2011: o cotitură necesară”, cerând o profundă reformă a Bisericii. Printre altele, se cere ca femeile să fie admise la preoţie, iar celibatul preoţesc să nu mai fie obligatoriu.
Cardinalul Kasper a admis că discuţia „nu este niciodată încheiată”, dar a subliniat că decizia Bisericii pe această problemă „a fost luată”, şi că actualul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea, nu se gândeşte „să schimbe această disciplină” a obligativităţii celibatului. Prelatul s-a aflat la Lisabona săptămâna aceasta, pentru un doctorat onorific din partea Universităţii Catolice a Portugaliei. Cardinalul Kasper a condus Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor din 2001 până în iulie 2010.
Celibatul acorda libertate deplina slujitorului. O sotie, copiii, toate cele ce deriva, pot restrange semnificativ libertatea de a se dedica misiunii de preot. A reiesit cu evidenta in vremurile de cotropire ideologica cand fermitatea in a nu accepta nici un compromis a fost aproape in totalitate caracteristica Bisericilor Crestine ai caror preoti sunt celibatari.
Este si explicatia directionarii masivului asalt anticrestin cu precadere asupra Bisericii Catolice.
@Doru-Mihai:
„A reiesit cu evidenta in vremurile de cotropire ideologica cand fermitatea in a nu accepta nici un compromis a fost aproape in totalitate caracteristica Bisericilor Crestine ai caror preoti sunt celibatari.”
Scapati din vedere fermitatea si martiriul multor preoti greco-catolici dintre care marea majoritate sunt / erau casatoriti!