Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi
21.03.2011, Iaşi (Catholica) - Sâmbătă, 19 martie 2011, comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi l-a sărbătorit, ca în fiecare an, pe patronul spiritual al Seminarului diecezan, Sfântul Iosif. Evenimentul a început la ora 10, printr-o Sfântă Liturghie pontificală celebrată în capela institutului de Preasfinţitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, înconjurat fiind de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, şi de părinţii care constituie corpul profesoral, dar şi de alţi preoţi de la diferite parohii din Iaşi. S-au alăturat lor studenţii institutului, persoane consacrate şi numeroşi credincioşi, aflăm de pe Ercis.ro.
În cadrul cuvântului de învăţătură, PS Aurel Percă a scos în evidenţă rolul fundamental pe care l-a avut Sfântul Iosif în viaţa Sfintei Familii de la Nazaret. Deşi nu avem multe informaţii din punct de vedere istoric cu privire la Sfântul Iosif, Evangheliile au ştiut să preţuiască şi să evidenţieze cea mai frumoasă trăsătură pe care avut-o acesta: tăcerea exterioară şi interioară, care i-au modelat inima spre a primi bogăţia misterului mântuirii la care a devenit părtaş în calitatea sa de soţ al Preacuratei Fecioare Maria. Tăcerea Sfântului Iosif nu este un semn de ignoranţă, ci ascunde o mare bogăţie spirituală. Deşi tace, el vorbeşte prin însăşi disponibilitatea, simplitatea şi viaţa sa feciorelnică, pusă cu totul în slujba Sfintei Familii. Iosif a ştiut să fie un soţ exemplar şi un tată purtător de grijă atât de demn, încât Isus însuşi a fost numit de contemporanii săi drept „fiul lemnarului”. Fiind un om drept şi cast, el este mereu atent la vocea lui Dumnezeu, care vorbeşte numai în tăcere, şi este mereu alături de Isus şi de Mama Sa.
Celebrarea liturgică din ziua de 19 martie a fost un semn de recunoştinţă pentru toţi cei care au lucrat pentru binele viitorilor slujitori ai altarului, sărbătoarea hramului Seminarului fiind întotdeauna şi momentul unui bilanţ şi al amintirii în rugăciuni a eforturilor numeroşilor binefăcători ai seminarului. La sfârşitul celebrării, Preasfinţitul i-a încurajat pe preoţii şi seminariştii prezenţi să continue înaintarea, prin formarea pentru Preoţie, în necunoscutul minunat al aventurii cunoaşterii şi iubirii lui Dumnezeu.
Tot în această zi s-au împlinit 10 ani de la inaugurarea Librăriei Sapientia din cadrul Institutului. Această librărie propune celor interesaţi titluri de cărţi de teologie şi spiritualitate catolică, între care un loc deosebit îl ocupă cele editate de Editura Sapientia a Institutului, înfiinţată în anul 2000. Editura, coordonată de pr. dr. Ştefan Lupu, vicerector, are ca obiectiv primar promovarea literaturii teologice şi filozofice, într-un dialog permanent cu societatea contemporană, prin exercitarea slujirii magisteriale pe care Isus Cristos a încredinţat-o Bisericii Sale şi prin care doreşte să îi conducă pe credincioşi şi pe oamenii de bunăvoinţă la cunoaşterea şi trăirea în adevăr. Cu această ocazie, Editura Sapientia propune celor interesaţi oferte promoţionale şi reduceri de 30% din preţul cărţilor apărute în cadrul acesteia, precum şi reduceri de 20% din preţul cărţilor apărute la alte edituri şi care se află în stocul Librăriei Sapientia.