Papa a depănat amintiri din copilărie
11.11.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a amintit miercuri de poveştile pe care le-a auzit de la mama sa, în contextul în care a primit cetăţenia de onoare din partea unui oraş din nordul Italiei, unde s-au născut bunica şi străbunica sa. Evenimentul a avut loc la sfârşitul audienţei generale, când a primit o delegaţie din Natz-Schabs (Naz-Siaves), din provincia italiană Bolzano. Străbunica Pontifului, Elisabeth Maria Tauber, şi bunica sa, Maria Tauber-Peintner, s-au născut în acest oraş în 1832, respectiv în 1855.
„Tirolul de sud este o zonă specială, cu rădăcini în inima mea prin povestirile pe care le-am auzit de la mama”, a afirmat Sfântul Părinte. „Nu mi-am cunoscut niciodată bunica sau străbunica – bunica a murit când aveam trei ani – dar am auzit multe dintre poveştile ei, mai ales cât de nostalgică era după Tirolul de Sud, neadaptându-se niciodată Bavariei. În timpul ultimei ei boli spunea: ‘Dacă aş putea să am o găleată de apă din ţinutul natal, aş fi sigur vindecată’.” Pontiful de 84 de ani a continuat: „Gândindu-mă la aceasta îmi amintesc de o altă poveste. Ca fată, mama mea a lucrat pentru o familie din Kufstein, iar acolo şi-a făcut o prietenă, care mai apoi s-a măritat cu un brutar. Pe când eram copil l-am întâlnit. Era amabil cu mama mea şi îi spunea adesea: ‘Trebuie să îţi aminteşti un lucru: Tirolul a fost făcut de îngeri!’ Iar mama mea a păstrat aceasta ca un fel de testament, pe care ni l-a înmânat nouă. Ea era convinsă, în inima ei, că era adevărat.”
Pontiful şi-a amintit apoi cum la 13 ani, el şi cei doi fraţi ai săi au mers cu bicicleta în regiune: „Am putut vedea că cu adevărat a fost făcută de îngeri. Apoi în anii ’50 am fost în Tirolul de Sud, unde am putut să simt apropierea lui Dumnezeu exprimată în frumuseţea acestor ţinuturi. Dar nu doar prin Creaţie. Era frumoasă şi pentru că oamenii i-au răspuns lui Dumnezeu: dacă ne gândim la turnurile gotice, la casele frumoase, la căldura şi amabilitatea oamenilor, la muzica frumoasă, ştim că oamenii au răspuns, şi din această colaborare – dintre Creator, îngerii şi oamenii săi – s-a născut un pământ frumos, un pământ de o extraordinară frumuseţe. Şi sunt mândru şi fericit să fiu parte a lui, într-un fel sau altul.” Papa şi-a exprimat speranţa că Tirolul de Sud va rămâne aşa cum este, că „natura, creaţia şi viaţa oamenilor” vor continua să formeze „o singură melodie”, despre cum credinţa „aduce bucuria şi ajutorul pentru depăşirea situaţiilor dificile”.