Catolicii şi ortodocşii au în faţă aceleaşi provocări
30.11.2011, Istanbul (Catholica) - Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, conduce delegaţia trimisă de Sfântul Scaun în Istanbul, pentru participarea la celebrările care marchează sărbătoarea Sf. Andrei, patronul Patriarhiei ecumenice de Constantinopol. Sfântul Scaun şi Patriarhia ecumenică îşi trimit reciproc delegaţii cu ocazia sărbătorilor patronilor (Ss Petru şi Paul pentru Roma şi Sf. Andrei pentru Constantinopol).
Delegaţia Sfântului Scaun trimisă în acest an – în care se sărbătoreşte a douăzecea aniversare a alegerii Patriarhului Bartolomeu – este formată din Cardinalul Koch; Episcopul Brian Farrell, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor; pr. Andrea Palmieri, oficial al aceluiaşi dicaster; şi Arhiepiscopul Antonio Lucibello, Nunţiu Apostolic în Turcia. Grupul a participat la Liturghia celebrată de Patriarh în biserica din Fanar, apoi s-a întâlnit cu liderul ortodox şi cu comisia sinodală ce răspunde de relaţiile cu Biserica Catolică. Cardinalul Koch i-a oferit Patriarhului un dar şi un mesaj din partea Sfântului Părinte. În mesajul citit la sfârşitul Liturghiei Papa Benedict aminteşte de întâlnirea recentă avută cu acesta la Ziua de Rugăciune pentru Pace de la Assisi. „Îi mulţumesc Domnului pentru că mi-a permis să ne întărim legăturile de sinceră prietenie şi de adevărată frăţietate care ne unesc, şi să dăm mărturie în faţa întregii lumi de viziunea pe care o împărtăşim.”
Mesajul continuă: „Circumstanţele actuale culturale, sociale, economice, politice şi religioase ridică aceleaşi provocări şi pentru catolici şi pentru ortodocşi. Vestirea misterului mântuirii prin moartea şi învierea lui Cristos are nevoie de o înnoire în numeroase regiuni care cândva au acceptat lumina, dar acum suferă de efectele secularizării ce sărăceşte omul în dimensiunea lui cea mai profundă. În faţa acestei urgenţe trebuie să arătăm omenirii întregi că am ajuns la o maturitate a credinţei, că suntem capabili să stăm împreună în ciuda tensiunilor umane, mulţumită căutării noastre comune a adevărului şi conştienţi că viitorul evanghelizării depinde de mărturia unităţii şi de nivelul de caritate pe care îl arată Biserica.” Papa a conchis cerând Domnului ca, prin mijlocirea Sfinţilor Andrei, Petru şi Paul, ambele Biserici să primească „darul unităţii care vine din înălţimi”.
Doamne ajuta!
Eu niciodata nu am considerat Bisericile crestine despartite indiferent de cult! Din moment ce toti ne rugam la Sf. Treime (Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sf Spirit/Duh). Prin puterea Sf. Duh suntem toti o Biserica iar despartirile nu vin de sus ci de la noi oameni. Daca unii ne rugam cu fata spre rasarit si alti spre apus nu are nici o importanta! Faptul ca ne rugam la Dumnezeu este important si tinem legile Lui din iubire, nu din frica.