Familiile trebuie să se unească în apărarea drepturilor lor
14.05.2012, Roma (Catholica) - Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Familie speră ca a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, de la Milano, din perioada 30 mai – 1 iunie 2012, să ajute familiile să formeze legături între ele pentru ca să se poată apăra mai bine pe ele însele şi ceea ce le este drag lor – aşa cum fac şi uniunile muncitorilor. Cardinalul Ennio Antonelli a susţinut vineri, 4 mai 2012, o conferinţă, organizată de grupul Iniţiative Culturale, Educaţionale şi Familiale (ICEF) în parohia romană Sf. Eugene. Cardinalul Antonelli a declarat pentru ZENIT că „obiectivul întâlnirii din Milano este de a oferi vizibilitate maximă reflecţiei pe anumite teme care sunt permanente, deoarece sunt dimensiuni fundamentale ale existenţei umane. În mod specific: familia, munca şi sărbătoarea, valori care astăzi suferă dezechilibre, dificultăţi şi riscuri… Sperăm ca apoi reflecţiile şi atenţia asupra acestor valori să continue în societate, şi la nivelul parohiilor”.
În discursul său, preşedintele Consiliului Pontifical i-a îndemnat pe laici să îşi asume rolul lor: „Laicii trebuie să fie în linia întâi, trebuie să devină interlocutori direcţi, aşa cum sunt uniunile muncitoreşti. Ei trebuie să fie conştienţi de importanţa lor”. Deşi Episcopii trebuie să inspire şi să ajute, „laicii trebuie să fie în linia întâi, deoarece altfel nu se vor obţine rezultate semnificative. Societatea de astăzi este secularizată; era un timp în care Biserica avea un rol privilegiat. Astăzi, în schimb, este doar un element asemenea altora. Este absolut necesar ca asociaţiile să fie întărite… Eficacitatea lor nu depinde doar de numărul de familii care li se alătură ci şi de cât de înrădăcinate sunt ele în teritoriu şi la toate nivelele”. Ele trebuie să intervină „pentru a împăca familia cu munca, familia şi uniunile muncitoreşti, familia şi afacerile”.
„Consider că acţiunea este importantă în toate ţările. Nu încetez niciodată să o recomand”, a continuat Cardinalul de origine italiană. Asociaţiile de laici sau de familii „sunt active în unele ţări, dar în altele nu. În Brazilia, de exemplu, există numeroase asociaţii eclesiastice, dar ele sunt absente din domeniul civil. Cine trebuie să propună o legislaţie în favoarea familiei? Creştinii trebuie să o facă, şi pentru aceasta trebuie să fie activi”. Cardinalul a mai arătat că „preoţii şi Episcopii trebuie să dea curaj familiilor pentru ca să se înscrie în asociaţii de familii şi să le ajute să se stabilească în teritoriu, pentru ca să fie puternice”. Cardinalul Antonelli a reflectat asupra felului în care grupurile puternice de familii pot schimba situaţia culturală şi politică.