Sfânta Liturghie: explicată, comentată şi ilustrată punct cu punct
30.05.2012, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Sfânta Liturghie: explicată, comentată şi ilustrată punct cu punct”, scrisă de pr. Aurel Iştoc. Cartea apare în formatul 14×20, are 546 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 25 lei. Vorbind despre Sfânta Liturghie, Sfântul Ioan Maria Vianney spunea: „Toate faptele bune adunate la un loc nu pot echivala jertfa Sfintei Liturghii, pentru că sunt fapte ale oamenilor, pe când Sfânta Liturghie este opera lui Dumnezeu. Martiriul este nimic în comparaţie cu Sfânta Liturghie, pentru că este jertfa unui om pentru Dumnezeu, pe când sfânta Liturghie este jertfa trupului şi sângelui lui Dumnezeu pentru om.”
Aceste cuvinte ale patronului preoţilor au fost alese de pr. Aurel Iştoc, paroh la Adjudeni (NT), ca moto pentru recenta sa carte apărută la Editura Sapientia: „Sfânta Liturghie: explicată, comentată şi ilustrată punct cu punct”. Autorul ne este deja cunoscut prin cărţile sale precedente: „Sărbătorile Sfintei Fecioare Maria”, Iaşi 2003; „Ziua pe care a făcut-o Domnul. Sabatul ebraic şi duminica creştină”, Iaşi 2005; „Cartea iubirii lui Dumnezeu. Prelegeri despre Sfânta Scriptură”, Iaşi 2008. Tematica abordată în aceste publicaţii scoate în evidenţă preocuparea catehetică şi pastorală a părintelui Aurel, care caută să trateze aspectele nevralgice ale trăirii creştine în lumea de azi. Devoţiunea faţă de Sfânta Fecioară Maria, centralitatea duminicii în arcul săptămânal, importanţa fundamentală a Sfintei Scripturi în viaţa creştinului şi, acum, Sfânta Liturghie explicată, comentată şi ilustrată trasează deja un profil clar al credinciosului creştin catolic. Ceea ce îl distinge şi, totodată, îl întăreşte pe un creştin în drumul său de credinţă sunt: lectura Sfintei Scripturi, participarea la Sfânta Liturghie, respectarea zilei Domnului şi devoţiunea faţă de Maica Domnului.
Cartea „Sfânta Liturghie: explicată, comentată şi ilustrată punct cu punct” este structurată în şase părţi. În prima parte, „Liturghia duminicală”, autorul tratează despre necesitatea participării la Sfânta Liturghie, mai ales în Ziua Domnului, duminica, deoarece „viaţa creştină îşi are punctele ei de susţinere în respectarea cu fidelitate a duminicii şi în participarea duminicală la Sfânta Liturghie”. În următoarele cinci părţi, autorul explică pas cu pas fiecare moment al Sfintei Liturghii: „Riturile de început”, „Liturgia cuvântului”, „Liturgia euharistică”, „Riturile de împărtăşire” şi „Riturile de încheiere”. Fiecare moment al Liturghiei este explicat şi ilustrat atât din punct de vedere teologic şi liturgic, cât şi pastoral-catehetic, părintele străduindu-se să aducă la fiecare temă şi exemple din viaţa creştinilor de ieri şi de astăzi. Având în vedere schimbarea de mentalitate care îi afectează pe mulţi creştini din comunităţile noastre, în special prin dezertarea de la dreptul şi datoria de a participa în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, cartea poate fi folosită cu mult rod atât de către păstori şi cateheţi, care au sarcina de a le explica creştinilor importanţa participării la Sfânta Liturghie, cât şi de credincioşii laici care doresc să îşi alimenteze credinţa şi iubirea lor faţă de Euharistie, darul suprem al Mântuitorului Isus Cristos. (prezentare semnată de Cosmin Cimpoeşu)