A apărut Calendarul Romano-Catolic de perete 2013, editat de Dieceza de Timişoara
12.12.2012, Timişoara (Catholica) - Vineri, în data de 7 decembrie 2012, Dieceza Romano-Catolică de Timişoara a scos de sub lumina tiparului calendarul de perete pentru anul ce se apropie cu paşi repezi, 2013. Imaginea centrală a calendarului de anul acesta, din Anul Credinţei, este constituită o pictura votivă ce îl reprezintă pe Sf. Ioan Nepomuk, operă realizată în anul 1772 de artistul Johann Nepomuk Schöpf şi aşezată deasupra unuia dintre primele altare secundare ale Domului (catedrala romano-catolică) din Timişoara.
Alegerea Sf. Ioan Nepomuk ca principală reprezentare iconografică a calendarului doreşte să trimită la primii ani ai veacului al XVIII-lea, când credinţa catolică a cunoscut renaşterea, revigorarea şi creşterea ei cea mai remarcabilă pe aceste meleaguri bănăţene, Sf. Ioan Nepomuk fiind proclamat în anul 1722 drept patron al Banatului, în timp ce Sf. Gerhard de Sagredo, primul Episcop de Cenad, la rândul său martir, rămânea şi pe mai departe, chiar până în zilele noastre, patronul întregii Dieceze. Sfântul Ioan Nepomuk se doreşte deci a fi un însoţitor şi mijlocitor al creştinilor care în cursul acestui An al Credinţei vor urma îndemnurile Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea şi vor încerca, trup, minte, inimă şi suflet, să îşi reînnoiască şi să îşi aprofundeze propria credinţă. Imaginea centrală a calendarului este însoţită de simbolul Anului Credinţei şi de primele cuvinte ale Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea, spuse ce se regăsesc în scrisoarea apostolică, scrisă în forma unui motu proprio „Porta Fidei”, scrisoare care proclamă Anul Credinţei pentru perioada 11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013.
Referitor la editarea calendarului de perete al Diecezei de Timişoara, trebuie precizat faptul că acesta este editat de o mai lungă perioadă de timp, în mod unitar, în toate cele şapte limbi vorbite de catolicii bănăţeni: maghiară, germană, română, bulgară, croată, slovacă şi cehă. În acest sens, Dieceza Romano-Catolică de Timişoara este singura din ţara noastră care editează calendare în toate aceste limbi, într-unele din cazuri fiind singura Dieceză romano-catolică care tipăreşte şi difuzează calendare în anumite limbi (germană, bulgară, cehă şi croată). Din punct de vedere structural, fiecare ediţie lingvistică respectă atât specificul Diecezei de Timişoara, cât şi specificul populaţiei vorbitoare a limbii în cauză, desigur în măsura în care acestea concordă.
Calendarul cuprinde, pe lângă sărbătorile mari din cuprinsul anului liturgic, şi pelerinajele principale la Dom (catedrală), la Cenad, vechiul scaun episcopal şi locul în care se păstrează sarcofagul Sfântului Gerhard, la Maria Radna şi la Maria Ciclova, ultimele două fiind locurile de pelerinaj mariane din Dieceza de Timişoara. Calendarul diecezan de perete, în toate cele şapte ediţii lingvistice ale sale, îi cuprinde pe sfinţii şi fericiţii Diecezei, mai precis pe Sf. Gerhard, pe Sf. Ştefan Rege (ambii, întemeietori ai Diecezei de Cenad), pe Fericitul Pelbart de Timişoara, călugăr, cărora li se alătură Fericitul Constantin Ignaţiu Bogdanffy, Episcop de Oradea, martir al credinţei originar din vechea Dieceză de Cenad şi sfinţii şi fericiţii din ţara noastră care provin din celelalte dieceze: Sf. Teotim din Tomis, Sf. Bretanion din Tomis, sfinţii Martiri din Kosice, dintre care se remarcă Sf. Ştefan Pongracz, de origine din Vinţul de Jos Transilvania, Fericitul Scheffler Janos, Episcop martir, Fericitul Ieremia Valahul, etc.
Dacă pentru şase dintre populaţiile catolice bănăţene tema unică a calendarului este Anul Credinţei, pentru bulgarii pavlicheni din Banat, în covârşitoarea lor majoritate romano-catolici, tema secundară a calendarului din acest an este aniversarea celor 275 de ani de la aşezarea strămoşilor acestei populaţii profund credincioase şi harnice pe aceste meleaguri. În cursul acestui an jubiliar, dar şi legate de Anul Credinţei, vor sta şi cele două pelerinaje speciale organizate de preoţii acestei etnii la Dom (catedrală) şi la Cenad, pe lângă cel tradiţional din preajma zilei de 8 septembrie de la Maria Radna şi de ruga de manifestările jubiliare ce vor avea loc în satele bulgare.
Calendarul Romano-Catolic de perete pentru anul 2013, editat de Dieceza de Timişoara este completat, spre uzul preoţilor şi al persoanelor consacrate, de o agendă ce cuprinde şi date practice pentru activităţile pastorale, dar şi date cu caracter liturgic. Atât calendarele de perete în oricare din cele şapte limbi editate, cât şi agendele se pot achiziţiona de la oricare dintre parohiile din întreg cuprinsul diecezei sau direct de la Ordinariatul Episcopal din Timişoara, Str. Augustin Pacha Nr. 4, 300.055 Timişoara, prin comenzi la telefonul 0256-490.081 (de luni până vineri între orele 8.00-14.00) sau prin e-mail la archivum_dioecesanum_tm@yahoo.de. Preţul unui calendar este de 3 lei. (text: Claudiu Călin)