Cardinalul Tauran va spune Habemus Papam
20.02.2013, Vatican (Catholica) - Dacă nu va fi el însuşi ales Papă de către Cardinali, după ce fumul alb va ieşi pe hornul Capele Sixtine, la finalul Conclavului, Cardinalul Tauran va fi cel ce va anunţa numele succesorului Papei Benedict al XVI-lea. Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a fost numit protodiacon acum doi ani, de Papa Benedict. Drept urmare el va fi cel ce va pronunţa faimoasa frază latină: „Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam”, din balconul central al Bazilicii San Pietro.
Cardinalul din Bordeaux a mărturisit pentru Vatican Insider că anunţul Papei despre retragerea sa „a fost un şoc complet deoarece nimeni nu fusese informat despre aşa ceva” şi mai ales pentru că a fost pronunţat „atât de calm, cu o voce atât de liniştită”. Prelatul a vorbit despre motivele din spatele deciziei Papei Benedict: vârsta înaintată (86 de ani) şi povara imensă a funcţiei Papei în lumea de astăzi. Conform Cardinalului Tauran, Ratzinger, un „om retras”, a trebuit să facă eforturi uriaşe pentru a sta în faţa unor mulţimi mari de oameni. Iar alegerea sa demonstrează o forţă interioară extraordinară: „Să treci de la ocuparea Scaunului lui Petru la o viaţă similară unui călugăr cartuzian arată o viaţă interioară intensă şi o mare capacitate de autodetaşare.”
Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios a arătat că mesajele primite de la lumea musulmană au fost de admiraţie pentru curajul şi modernitatea arătată de Papa Benedict al XVI-lea. Întrebat ce trăsături crede că ar trebui să aibă viitorul Papă, Cardinalul Tauran a spus: „Mai presus de toate cred că trebuie să continue lucrarea Papei Benedict al XVI-lea: predarea credinţei catolice”, deoarece „creştinii din lumea de astăzi trebuie să poată să explice motivaţiile credinţei lor, cunoscându-şi credinţa astfel încât să nu fie doar o sumă de impresii de pasat mai departe”.
Cardinalul Tauran a explicat că Biserica „are de asemenea nevoie de un Papă care să fie deschis pentru un dialog cu culturile şi cu religiile, care să poată reforma Curia şi să asigure o coordonare îmbunătăţită a vieţii şi sistemului decizional al Bisericii Universale”. Joseph Ratzinger a dorit această reformă înainte să urce pe Scaunul lui Petru, a amintit Cardinalul francez. Curia este „o maşinărie uriaşă”, iar reformarea ei este o sarcină lungă şi dificilă, şi tocmai de aceea „un Papă mai tânăr ar fi mai potrivit pentru acest rol”. Care ar fi vârsta ideală pentru viitorul Papă? „Să zicem 65, poate chiar 70, dacă este într-o condiţie fizică bună”, a răspuns prelatul, exprimându-şi apoi speranţa că noul Papă va putea „să aducă speranţă, deoarece trăim într-o lume deziluzionată”, şi „idei clare despre conţinuturile de credinţă”.
Întrebat dacă se pregăteşte pentru anunţarea numelui noului Papă, Cardinalul Tauran: „Nu mă pregătesc pentru anunţul Habemus Papam, ci pentru Conclav, citând trei texte: constituţia apostolică ‘Universi Dominici Gregis’, constituţia conciliară ‘Gaudium et Spes’ şi cartea ‘Meditaţie asupra Bisericii’, o magnifică imagine despre Biserică a unuia dintre cei mai mari părinţi ai Bisericii Catolice din vremurile moderne.”