Noi urne pentru Conclav
06.03.2013, Vatican (Catholica) - În ziua de marţi, 5 martie 2013, jurnaliştilor le-au fost prezentate urnele care vor fi folosite pentru votare în timpul Conclavului, realizate de sculptorul italian Cecco Bonanotte şi comandate de Vatican. Pe o tapiţerie din Muzeele Vaticanului poate fi văzută una dintre cele mai vechi cupe-urne care a slujit la adunarea buletinelor de vot ale Cardinalilor la alegerea unui nou Pontif. Tapiţeria relatează un episod din cronicile alegerii Papei Urban al VIII-lea (1623-1644). La scrutinul final, în timpul numărării buletinelor de vot, unul lipsea. În partea dreaptă a tapiţeriei poate fi văzut un scrutinător care priveşte în interiorul unei cupe largi cu atenţie şi interes, ca pentru a verifica prezenţa buletinului de vot pierdut. O cupă foarte similară cu cea care se vede pe tapiţerie şi un ciboriu sunt păstrate în sacristia pontificală din Capela Sixtină. Cupa şi ciboriul au fost folosite pentru adunarea buletinelor de vot în Conclavele din ultimul secol, până la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea.
După promulgarea de către Papa Ioan Paul al II-lea, la 22 februarie 1996, a Constituţiei Apostolice „Universi Dominici Gregis”, privind perioada de sede vacante a Scaunului Apostolic şi alegerea Pontifului Roman, a apărut nevoia de a adapta urnele la noile norme. Era necesar să se adauge o nouă urnă la cupa şi ciboriul folosite anterior, pentru a aduna voturile tuturor Cardinalilor care au drept de vot dar care, din cauza bolii, nu îşi pot părăsi camera pentru a fi prezenţi pentru procesul de vot în Capela Sixtină. Astfel, în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea au fost realizate trei urne noi, în principal pentru a le face mai funcţionale pentru scopul lor, dar şi pentru a fi uniforme. Funcţionalitatea urnelor este descrisă în capitolul al V-lea al Constituţiei, care vorbeşte şi despre un disc aşezat pe prima urnă. Fiecare Cardinal trebuie „să îşi pună buletinul de vot pe disc, cu care îi dă apoi drumul în recipientul de dedesubt”. A doua urnă va fi folosită doar în cazul prezenţei în Conclav a unor Cardinali ţinuţi de boală în camerele lor, iar a treia urnă va fi folosită pentru adunarea buletinelor de vot după scrutin, înainte de a fi arse pentru a produce tradiţionalul fum care îi anunţă pe credincioşii adunaţi în Piaţa San Pietro dacă a fost ales (fum alb) sau nu a fost ales (fum negru) un nou Pontif.
Sculptorul italian Cecco Bonanotte a realizat şi noile porţi de intrare la Muzeele Vaticanului, care au fost inaugurate cu ocazia Jubileului Anului 2000. Simbolurile alese de artist pentru cele trei urne – un păstor cu oile sale, păsări, struguri şi spice de grâu – sunt unite într-un mod simplu şi direct de semnificaţia pe care o are persoana Papei în Biserică: păstor care, după modelul Păstorului cel Bun şi în numele Lui, are datoria de a-i întări pe fraţii săi în credinţă (cf. Luca 22,31). Simbolismul Păstorului cel Bun subliniază şi modul de exercitare a acestui primat, legat indisolubil de caritate. Această idee este clar exprimată în Evanghelia lui Ioan (21,15-25), unde păstorirea turmei este legată inseparabil de iubire: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti?” Petru îi răspunde: „Doamne, Tu ştii toate, Tu ştii că te iubesc”. Iar Isus îi spune: „Paşte oile Mele!” Relaţia de iubire dintre Isus şi Petru, şi în consecinţă dintre Papă şi Biserică, este evidenţiată şi de celelalte simboluri folosite pentru a decora urnele. Pâinea şi vinul euharistice, care sunt Cristos, accentuează ideea carităţii puse în evidenţă de împărţirea pâinii şi a vinului.