Misiuni populare la Buruieneşti
24.03.2013, Iaşi (Catholica) - În acest timp binecuvântat al Postului Mare, comunitatea parohială „Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruieneşti a trăit profunda experienţă de credinţă a misiunilor populare, care s-au desfăşurat în intervalul 16-19 martie 2013, scrie pr. diac. Cristian Aiojoaei, OFMConv, pentru Ercis.ro. Având ca temă principală Anul Credinţei şi Familia, aceste zile de misiuni s-au aflat în deplină sintonie cu iniţiativa Anului Credinţei la nivelul întregii Biserici şi, în acelaşi timp, cu cel de-al doilea an dedicat familiei în cadrul Diecezei de Iaşi. Ca predicator al misiunilor a fost pr. prof. dr. Lucian Farcaş, profesor de morală la Institutul Teologic din Iaşi.
Fiecare sfântă Liturghie a fost precedată de un moment de rugăciune comunitară precum: Calea Sfintei Cruci, Rozariul, Ora Mariană, Adorarea Sfintei Cruci. Toate aceste momente de rugăciune au fost animate de diferitele grupuri sau asociaţii din cadrul parohiei: Fraternitatea terţiară, Armata Maicii Domnului şi Rozariul Viu, Fraternitatea terezienelor, Consiliul parohial, Grupul lectorilor, Corul parohial, Grupul tinerilor, Grupul copiilor, Ministranţii. Sfintele misiuni au fost inaugurate odată cu Liturghia din seara zilei de sâmbătă, 16 martie. Cu acest prilej întreaga comunitate s-a bucurat să îl aibă în mijlocul ei pe Preasfinţitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, care a prezidat Sfânta Liturghie, în prezenţa mai multor părinţi concelebranţi şi a poporului credincios prezent în mare număr la această celebrare.
Plecând de la tema principală a acestor misiuni populare, Anul Credinţei şi Familia, în predicile ţinute la fiecare dintre Liturghii, părintele dr. Lucian Farcaş a încercat să sensibilizeze sufletele credincioşilor cu privire la anumite teme de maximă importanţă pe pentru viaţa de credinţă a oricărei familii şi comunităţi parohiale. A prezentat mai întâi o imagine de ansamblu a realităţii credinţei şi a familiei, aşa cum acestea se prezintă şi se cuvine să fie trăite tocmai în contextul societăţii de astăzi, cu problemele şi dificultăţile sale. Predicile care au urmat în continuare au avut ca temă o serie de vicii, precum: bârfa şi calomnia, înjurătura şi blestemul, beţia şi furtul, concubinajul, vicii care dăunează atât de mult vieţii de familie, şi cu atât mai mult relaţiei noastre cu Dumnezeu şi cu aproapele nostru.
Credincioşii comunităţii au putut astfel asculta şi reflecta asupra acestor teme de mare însemnătate pentru viaţa oricărui creştin, pentru creşterea în credinţă atât la nivel personal cât şi la nivelul întregii comunităţi. O mare importanţă a avut-o şi participarea în număr mare la Sacramente, credincioşii având această posibilitate pe întreaga durată a misiunilor, care au devenit în acest mod şi un privilegiat timp de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. Solemnitatea Sfântul Iosif din ziua de marţi, 19 martie 2013, a constituit pentru parohie ultima zi a misiunilor populare, care s-au încheiat cu Sfânta Liturghie solemnă de seara. La sfârşitul acestei sfinte Liturghii prezidate de părintele Pavel Bulai, OFMConv, alături de care au concelebrat mai mulţi preoţi din provincie şi din împrejurimi, toţi cei prezenţi s-au rugat pentru obţinerea indulgenţei plenare şi au primit binecuvântarea specială cu sfânta cruce.