Grupul de consilieri nu va scădea puterea Papei
17.04.2013, Roma (Catholica) - Deşi unii se tem că crearea de către Papa Francisc a unui grup de Cardinali care să îl consilieze ar putea însemna renunţarea la o parte din autoritatea sa papală, un expert în drept canonic spune că cea mai bună descriere a recentei decizii este alegerea membrilor unui guvern. Pr. Paolo Gherri, care predă drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană, a spus pentru CNA că Papa Francisc „într-un fel şi-a ales miniştrii administraţiei sale”.
„Cei opt Cardinali vor lucra la linia instituţionalo-politică”, a explicat el. „Mai apoi, vor fi probabil mai mulţi experţi care vor determina modul în care această linie poate fi pusă în practică.” Pr. Gherri îşi bazează afirmaţia pe o serie de observaţii. Mai întâi opţiunea pentru înfiinţarea comisiei este semnificativă din perspectiva politicii ecleziale. Şapte sunt Arhiepiscopi care locuiesc în reşedinţa Arhidiecezei pe care o conduc, adică nu sunt în Vatican, nu slujesc direct în Curia Romană. Al optulea este Cardinalul Giuseppe Bertello, actualmente capul administraţiei Cetăţii Vaticanului. Nici unul nu este expert în drept canonic. Este de asemenea evident că „Papa Francisc a ales oameni care au un stil de abordare asemănător lui”, consideră pr. Gherri.
Este greu de estimat dacă şi cum se va implica acest grup în reforma Curiei Romane. Unii consideră că efortul diplomatic al Sfântului Scaun nu poate fi subestimat, în timp ce alţii consideră că diplomaţia este un aspect secundar, ce nu se încadrează în vestirea Evangheliei. CNA citează o sursă care a dezvăluit că „în întâlnirile dinaintea Conclavului s-a discutat şi despre rolul şi funcţionarea secretariatului de stat”. Aceeaşi sursă spune că unii Cardinali au cerut „o nouă organizare a guvernării Bisericii”. S-a propus crearea a două secretariate papale: unul pentru administrarea Bisericii şi altul care să se ocupe de relaţiile internaţionale, care să fie deci cumva detaşat de conducerea centrală a Bisericii. Actualmente secretariatul de stat are două secţiuni: cea pentru afacerile generale şi cea pentru relaţiile cu statele, cunoscute ca prima secţiune şi a doua secţiune.
În întâlnirile pre-Conclav s-au sugerat căi concrete de eficientizare a Curiei. Se pare că preşedintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, Cardinalul Francesco Coccopalmerio, a propus să existe un moderator al Curiei (moderator curiae), un prelat care să identifice punctele slabe ale Curiei şi să lucreze pentru o soluţie. Ideea a fost apreciată de mulţi Cardinali, dat fiind că mulţi au experimentat lentoarea cu care Roma le răspunde cererilor şi blocajele de luni de zile provocat de birocraţia Curiei. Pr. Gherri consideră că nu se poate estima ce va face Papa sau Cardinalii consilieri: schimbarea ar putea fi dintr-o „lovitură”, cu o constituţie apostolică pastorală care să rearanjeze dicasterele, sau dintr-o „infinitate de opţiuni jurisdicţionale”.