Papa Francisc: Există bogăţii care ne împiedică să ne apropiem de Isus
27.05.2013, Vatican (Catholica) - Fascinaţia la ceea ce este provizoriu, senzaţia de a fi stăpâni ai timpului şi cultura bunăstării cu orice preţ îl împiedică adesea pe omul de astăzi să îl urmeze de aproape pe Isus. „Ni se par bogăţii”, dar în realitate nu ne fac „să mergem înainte”, a spus Papa Francisc, comentând în dimineaţa zilei de luni, 27 mai 2013, relatarea evanghelică de la Marcu (10,17-27), proclamată în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în capela din Domus Sanctae Marthae. Evanghelistul relatează despre omul bogat care se apropie de Isus pentru a-l întreba cum să ajungă la viaţa veşnică. „Acesta”, a explicat Pontiful, „este un om bun: merge să îl găsească pe Isus şi se aruncă în genunchi înaintea Lui; un om care are evlavie în inima lui; un om religios; un om drept. Dar merge la Isus pentru că simte ceva înlăuntrul său; simte dorinţa de a merge mai mult înainte, de a-l urma pe Isus mai de aproape: tocmai Duhul Sfânt îl împinge la aceasta”.
Omul îl asigură pe Isus că respectă poruncile. Şi îl întreabă cum să meargă înainte. Dar la cererea lui Isus, care „l-a îndrăgit”, de a vinde toate bunurile sale înainte de a-l urma, „acest om bun, om drept – un om îndemnat de Duhul Sfânt să meargă înainte, mai aproape de Isus – se descurajează: la aceste cuvinte i s-a întunecat privirea şi a plecat întristat. Isus, întorcându-se, le-a spus discipolilor Săi: cât este de dificil pentru cei care posedă bogăţii să intre în împărăţia lui Dumnezeu”, a amintit Sfântul Părinte. Aşadar, „bogăţiile sunt un obstacol, fac dificil drumul spre împărăţia lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi are bogăţiile sale, dar este vorba mai ales de bogăţiile care ne împiedică să ne apropiem de Isus” şi care uneori aduc chiar „tristeţe”.
„Noi toţi”, a îndemnat Sfântul Părinte, „trebuie să ne examinăm conştiinţa cu privire la care sunt bogăţiile noastre care ne împiedică să ne apropiem de Isus pe drumul vieţii”. Este vorba de bogăţii care derivă din cultura noastră. Prima bogăţie „este bunăstarea. Cultura bunăstării care ne face mai puţin curajoşi, ne face leneşi, ne face chiar egoişti”. Uneori „bunăstarea ne anesteziază”. Chiar şi în faţa alegerii de a avea un copil, ne lăsăm adesea condiţionaţi de bunăstare. Papa şi-a imaginat un dialog între un cuplu de soţi: „Nu, nu, mai mult de un copil nu! Deoarece nu vom mai putea merge în vacanţe, nu vom mai putea merge acolo, nu vom putea cumpăra o casă; nu! Este bine să îl urmăm pe Domnul, dar până la un anumit punct…”. Şi a comentat: „Aşa acţionează bunăstarea. Cu toţii ştim cum acţionează bunăstarea… Ne lipseşte de acel curaj puternic pentru a ne apropia de Isus”.
Pontiful a mai indicat o altă bogăţie care „ne împiedică să ne apropiem de Isus: este fascinaţia provizoriului. Suntem îndrăgostiţi de provizoriu”, în timp ce propunerile lui Isus sunt definitive. Ne place provizoriul „deoarece ne este frică de timpul lui Dumnezeu”, care este un timp definitiv. Papa a relatat o amintire din experienţa sa personală: „Am auzit pe cineva că vroia să devină preot, dar pentru zece ani, nu mai mult”. Şi acelaşi lucru se întâmplă cu atâtea cupluri care se căsătoresc gândindu-se: „până când va dura iubirea, şi apoi vom vedea”. Provizoriul ne împinge, în particular, să „devenim stăpâni ai timpului: reducem timpul la un moment”. În contrast, gândul Sfântului Părinte s-a îndreptat spre „atâţia bărbaţi şi femei care şi-au părăsit ţara pentru a merge ca misionari, pentru toată viaţa”; şi spre „atâţia bărbaţi şi femei care şi-au părăsit casa pentru a se căsători pentru toată viaţa”. Aceasta este „urmarea lui Isus de aproape, definitivul”, în timp ce „provizoriul este teritoriul nostru, în care noi suntem stăpâni”.
De aici îndemnul Pontifului: „Înaintea invitaţiei lui Isus, înaintea acestor două bogăţii culturale, să ne gândim la discipoli”, care „erau derutaţi. Şi noi putem fi derutaţi de acest discurs al lui Isus… Să îi cerem Domnului să ne dea curajul de a merge înainte, eliberându-ne de această cultură a bunăstării prin speranţă”, care este „finalul drumului unde El ne aşteaptă, în timp; nu cu mica speranţă a momentului, care nu mai funcţionează”. Împreună cu Papa Francisc au concelebrat, între alţii, Cardinalul Philippe Barbarin, Arhiepiscop de Lion, şi Arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Operatorii Sanitari. Între cei prezenţi s-au numărat colaboratori ai acestui dicaster, angajaţi ai direcţiei Serviciilor economice ale Guvernoratului şi un grup de voluntari de la dispensarul pediatric Santa Marta din Vatican.