710.000 de croaţi vor un referendum pe tema căsătoriei
08.06.2013, Zagreb (Catholica) - Iniţiativa civilă „În numele familiei”, din Croaţia, a strâns persoane, familii şi organizaţii din societatea civilă dedicate promovării valorilor umane universale, precum şi asociaţii, comunităţi şi mişcări religioase, toate susţinând că instituţia căsătoriei are la bază uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Între 12 şi 26 mai 2013, iniţiativa a permis cetăţenilor Republicii Croate să se exprime dacă cred că trebuie organizat un referendum pe tema căsătoriei, referendum care să ceară răspuns naţional la întrebarea: „Sprijiniţi introducerea unei prevederi în Constituţia Republicii Croate care să definească instituţia căsătoriei ca uniunea vie dintre o femeie şi un bărbat?”
În cele 15 zile, perioada în care se pot strânge semnături pentru convocarea unui referendum, au fost strânse peste 710.000 semnături, arătând clar că cetăţenii croaţi doresc ca această problemă importantă să fie dezbătută prin referendum. Numărul de semnături reprezintă 20% din electorat, în timp ce legea croată stabileşte că pentru provocarea unui referendum este nevoie de cererea a 10% din electorat. În perioada de strângere de semnături, peste 6.000 de voluntari şi 1.200 de coordonatori şi-au dăruit timpul propriu în peste 2.000 de locaţii din Croaţia, pentru atingerea obiectivului. Nu de puţine ori au fost expuşi insultelor, umilirilor şi atacurilor fizice. Documentele cu semnăturile au fost în unele locuri rupte, pagina web a iniţiativei a fost spartă, iar logoul copiat de grupările homosexuale pentru a crea confuzie între cetăţenii care îşi exprimau opinia. Unele locaţii de strângere de semnături au fost dublate de suporterii „familiei” homosexuale, apelându-se la muzică şi la distragerea cetăţenilor de la exprimarea opiniei. Peste 50 de atacuri au fost raportate poliţiei, în special în Zagreb şi în Rijeka.
Iniţiativa „În numele familiei” a fost sprijinită de majoritatea comunităţilor religioase din Croaţia şi de majoritatea partidelor politice, de multe organizaţii ale societăţii civile şi de persoane publice, din lumea sportului, a muzicii, a artei ş.a. Săptămâna viitoare petiţia va fi înmânată Parlamentului croat, care trebuie apoi să declanşeze referendumul. „Suntem mulţumiţi de faptul că legile şi constituţia Croaţiei garantează protejarea drepturilor civile şi umane ale tuturor cetăţenilor ţării, indiferent de naţionalitate, afiliere religioasă sau orientare sexuală. Respectăm demnitatea fiecărei persoane şi considerăm că este o oportunitate pentru cetăţeni să îşi exprime punctul de vedere pe teme atât de importante precum căsătoria”, a declarat Eljka Markić, reprezentant al iniţiativei „În numele familiei”.