Săptămâna pentru Speranţă începe pe 24 iunie la Bruxelles (comunicat)
16.06.2013, Bruxelles (Catholica) - Săptămâna Speranţei este un festival organizat între 24-27 iunie de COMECE (Comisia Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană) pentru a onora a zecea aniversare a documentului magisterial Ecclesia in Europa (exortaţie apostolică postsinodală a Papei Ioan Paul al II-lea, către Episcopi, preoţi şi diaconi, călugări şi călugăriţe, şi toţi credincioşii laici, despre Isus Cristos, viu în Biserica Sa, izvor de speranţă pentru Europa).
S-au împlinit exact zece ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a publicat Ecclesia in Europa, o scrisoare apostolică către popoarele Europei. Papa a insistat asupra faptului că Biserica din Europa (Ecclesia in Europa) trebuie să fie o Biserică pentru Europa. Săptămâna pentru Speranţă ar trebui să creeze o nouă deschidere în această perioadă foarte dificilă, în care viziunea fondatorilor Europei a fost eclipsată de efectele secundare, dramatice ale crizei economice şi de apariţia spectrului naţionalismului, populismului şi xenofobiei. Săptămâna pentru Speranţă se deschide luni, 24 iunie şi se încheie patru zile mai târziu în seara zilei de vineri, 27 iunie. Festivalul va aduce în centrul atenţiei sfinţi şi fericiţi, bărbaţi şi femei special aleşi care în timpul vieţii lor au practicat eroic virtuţile, mărturisindu-le fie prin învăţătura lor fie prin exemplul vieţii lor şi au întruchipat valorile reprezentative ale esenţei visului European.
Programul Săptămânii pentru Speranţă cuprinde următoarele: Dimineaţa – rugăciune în Capela pentru Europa urmată de mic dejun. În centrul atenţiei vor fi Fericitul Jerzy Popieluszko, Fericita Hildegard Burjan, Christian de Cherge (priorul comunităţii trapiste ucis în Algeria) şi Sfântul Pedro Poveda un deschizător de drumuri în privinţa apostolatului laicilor. La ora amiezii, în birourile COMECE sunt programate o serie de patru dezbateri prezidate în comun de reprezentanţii unor ONG-uri prietene (CIDSE, El Kalima, UNIAPAC, Don Bosco International, etc.). Acestea se vor axa pe aprofundarea vieţii unor sfinţi sau creştini cunoscuţi pentru marile lor virtuţi – înţelese ca şi o cheie pentru desluşirea problemelor actuale aflate pe agenda politicii UE: educaţia tinerilor, etica afacerilor, sustenabilitatea şi libertatea de mişcare atât a cetăţenilor cât şi a migranţilor. Este vorba de doi Cardinali (John Henry Newman şi Joseph Cardijin), o călugăriţă (Hildegard of Bingen) şi doi predicatori (Sfântul Bernardin din Siena şi Sfântul Willibrord).
Seara, în biserica dominicană, la zece minute pe jos de clădirile Berlaymont şi Charlemagne, programul prevede două întâlniri cu discuţii libere. Prima: Don Pino Puglisi, recent beatificatul preot sicilian, cel care s-a luptat cu Mafia şi a plătit cu viaţa pentru aceasta ne îndeamnă să reflectăm la fenomenul crimei organizate şi la măsurile pe care UE le ia pentru a o combate. A doua: Reflecţii despre Fericitul Karl Leisner, un seminarist german, hirotonit preot în clandestinitate în lagărul de concentrare Dachau de către Arhiepiscopul francez Gabriel Piguet abordează reconcilierea – ingredient spiritual fără de care zidirea noii Europe ar fi imposibilă. Săptămâna pentru Speranţă de încheie cu o Sfântă Liturghie pentru Europa celebrată de Arhiepiscopul Alain Lebeaupin, Nunţiu Apostolic pe lângă instituţiile UE, în biserica Notre-Dame du Sablon în seara zilei de 27 iunie 2013. (Johanna Touzel, purtător de cuvânt şi ofiţer de presă COMECE)