Papa Francisc: Nu trebuie să ne temem de reînnoirea structurilor Bisericii
06.07.2013, Vatican (Catholica) - A fi creştin „nu înseamnă a face lucruri, ci a ne lăsa reînnoiţi de Duhul Sfânt”, a subliniat Papa Francisc în cadrul Liturghiei celebrate în Casa Santa Marta, ultima în prezenţa unor grupuri înainte de vacanţa estivală. Papa a subliniat că, chiar şi în viaţa Bisericii, există „structuri antice” care trebuie reînnoite fără teamă. La Liturghie au luat parte, între alţii, un grup de recruţi ai Gărzii Elveţiene Pontificale. Papa Francisc şi-a dezvoltat predica oprindu-se asupra reînnoirii aduse de Isus. „Doctrina legii este îmbogăţită, reînnoită de Isus”, care „înnoieşte toate lucrurile”. Este vorba despre „o adevărată reînnoire a legii, aceeaşi lege dar mai matură, reînnoită”. Papa a subliniat că „exigenţele lui Isus au fost mai puternice”, mai „mari decât acelea ale legii”. Legea îţi permite să îţi urăşti duşmanul, Isus ne spune în schimb să ne rugăm pentru el. Aceasta este aşadar „Împărăţia lui Dumnezeu pe care o predică Isus”.
O reînnoire care trebuie să fie „înainte de toate în inimile noastre”. Noi, a avertizat Papa, „ne gândim că a fi creştini înseamnă” a face cutare sau cutare lucru. Dar nu este aşa: „A fi creştini înseamnă a ne lăsa reînnoiţi de Isus în această nouă viaţă. Eu sunt un bun creştin, în fiecare duminică, de la ora 11 la ora 12, merg la Liturghie şi fac cutare, fac cutare lucru… Ca şi când ar fi o colecţie. Dar viaţa creştină nu este un colaj de lucruri. Este un întreg armonios, şi acest lucru îl face Duhul Sfânt! Reînnoieşte totul: reînnoieşte inima noastră, viaţa noastră, şi ne face să trăim într-un stil diferit, dar într-un stil care priveşte totalitatea vieţii. Nu putem fi creştini pe bucăţi, cu normă parţială. Creştinism cu normă parţială nu merge! Totul, întregul, tot timpul. Această reînnoire o face Duhul. A fi creştin în cele din urmă nu înseamnă a face lucruri, ci a ne lăsa reînnoiţi de Duhul Sfânt sau, pentru a folosi cuvintele lui Isus, a deveni vin nou”.
Noutatea Evangheliei, a adăugat apoi, „merge dincolo de noi”, ne reînnoieşte „şi reînnoieşte structurile”. De aceea Isus ne spune că pentru vinul nou sunt necesare burdufuri noi: „În viaţa creştină, în viaţa Bisericii, există structuri învechite, structuri şubrede: este nevoie să le reînnoim! Şi Biserica a fost întotdeauna atentă la aceasta, prin dialogul cu culturile… Se lasă mereu reînnoită după locuri, timpuri şi persoane. Acest lucru Biserica l-a făcut întotdeauna! Încă din primul moment, ne amintim prima luptă teologică: pentru a deveni creştin este necesar să se treacă prin întreaga practică iudaică sau nu? Nu! Au spus nu! Neamurile pot intra aşa cum sunt: neamuri… A intra în Biserică înseamnă a primi Botezul. O primă reînnoire a structurii… Şi astfel Biserica a mers întotdeauna înainte, lăsând Duhul Sfânt să reînnoiască aceste structuri. Să nu ne temem de aceasta! Să nu ne temem de noutatea Evangheliei! Să nu ne temem de noutatea pe care o realizează în noi Duhul Sfânt! Să nu ne temem de reînnoirea structurilor!”
„Biserica este liberă: o duce înainte Duhul Sfânt”. Evanghelia ne învaţă aceasta: „libertatea pentru a găsi întotdeauna noutatea Evangheliei în noi, în viaţa noastră şi în structuri”. Papa a reafirmat aşadar importanţa „libertăţii pentru a alege burdufuri noi pentru această noutate”. Creştinul este un om liber „cu acea libertate” pe care ne-o dă Isus, „nu este sclavul obiceiurilor, al structurilor… îl duce înainte Duhul Sfânt”. Papa a reamintit că în ziua Rusaliilor, împreună cu discipolii, se afla Fecioara: „Şi acolo unde este mama, copiii sunt în siguranţă! Toţi! Să cerem harul de a nu ne teme de noutatea Evangheliei, de a nu ne teme de reînnoirea pe care o realizează Duhul Sfânt, de a nu ne teme să lăsăm să cadă structurile şubrede, car ne ţin prizonieri. Dacă ne temem, ştim că este cu noi Mama, şi asemenea copiilor atunci când se tem puţin, să mergem la ea care… ne păzeşte sub acoperământul ei”.