Papa Francisc: Fie ca Dumnezeu să schimbe inimile celor violenţi
24.05.2014, Amman (Catholica) - După celebrarea Sfintei Liturghii pe stadionul internaţional din Amman, Papa Francisc a mers 50 de kilometri până în Betania, centru de activitate al Sf. Ioan Botezătorul. Betania este de fapt încă îngropată şi locaţia ei exactă nu este cunoscută, probabil fiind la 200 de metri vest de Dealul Profetului Ilie, unde nu s-au făcut încă excavaţii arheologice. Zona este numită „Wadi Al-Kharrar” (valea melodioasă), ca referire la murmurul apelor Iordanului, aflat la 350 de metri deasupra nivelului Mediteranei, la câţiva kilometri de locul unde apa se lăţeşte şi intră în Marea Moartă, „marea de sare” a Vechiului Testament şi „marea lui Lot” din manuscrisele arabe.
La sosire, Sfântul Părinte a fost întâmpinat de regele Abdullah al II-lea, care l-a aşteptat în absida bisericii latine din Betania, iar de acolo au mers să viziteze locul botezului lui Isus Cristos, pe malul Iordanului, unde Pontiful s-a rugat câteva minute în tăcere, după care a binecuvântat apa. A intrat apoi în biserica aflată încă în construcţie, a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată de Papa Benedict al XVI-lea în timpul vizitei făcute aici la 10 mai 2009. Pontiful s-a întâlnit aici cu un grup de aproximativ 600 de refugiaţi şi tineri cu handicap, îndemnându-i să îşi ofere rugăciunile şi suferinţele pentru încetarea violenţelor. La întâlnirea Sfântul Părinte i-a încurajat pe cei prezenţi să construiască o societate paşnică prin rugăciune şi „oferind eforturile şi străduinţele voastre de zi cu zi lui Dumnezeu. În acest fel, rugăciunea voastră va deveni în mod particular preţioasă şi eficientă.”
„Suntem profund afectaţi de tragediile şi suferinţele timpurilor noastre, în special de cele provocate de conflictele continue din Orientul Mijlociu”, a spus Papa Francisc. „Mă rog încă o dată ca raţiunea şi cumpătarea să învingă. Fie ca Dumnezeu să schimbe inimile celor violenţi şi ale celor ce doresc războiul şi fie ca să îi convertească pe cei care fac şi vând arme.” Lăsând deoparte textul pregătit, Sfântul Părinte a denunţat cu tărie comerţul cu arme. „Acesta este rădăcina răului! Ura, dorinţa de bani”, a exclamat el, legându-le de „fabricarea de arme şi vânzarea de arme”. „Trebuie să ne gândim: cine este în spatele (comerţului) care dă tuturor, tuturor celor implicaţi în conflict, armele cu care să continue lupta?” Şi a continuat: „Să ne gândim şi în inimile noastre să spunem un cuvânt pentru aceşti sărmani oameni, criminali, ca să fie convertiţi”.
Papa Francisc s-a adresat apoi tinerilor cu handicap, spunându-le că, „în ciuda dificultăţilor din vieţile voastre, sunteţi un semn de speranţă”. „Ocupaţi un loc în inima lui Dumnezeu şi în rugăciunile mele. Sunt recunoscător că sunteţi aici atât de mulţi şi pentru căldura şi entuziasmul vostru”, i-a asigurat el. Sfântul Părinte şi-a exprimat în continuare recunoştinţa faţă de autorităţile iordaniene pentru primirea acordată refugiaţilor, îndemnând comunitatea internaţională „să nu lase singură Iordania în această sarcină de a răspunde urgenţelor umanitare”. Şi a înnoit „apelul călduros pentru pace în Siria”.
„Fie ca toate părţile să abandoneze încercarea de a rezolva problemele prin folosirea armelor şi să se întoarcă la masa negocierilor”, a subliniat Pontiful. „Se va găsi o rezolvare doar prin dialog şi moderaţie, prin compasiune pentru cei care suferă, prin căutarea unei soluţii politice şi prin responsabilitate fraternă.” Papa a încheiat rugându-se ca Dumnezeu „să întărească inimile şi minţile făcătorilor de pace şi să le dea toată binecuvântarea”.