Vaticanul a publicat documentul pentru Sinodul pe tema familiei
01.07.2014, Vatican (Catholica) - Împărţit în trei părţi, recent publicatul document al Vaticanului care va orienta discuţiile în cadrul apropiatului Sinod atinge natura familiei şi actualele provocări cu care se confruntă aceasta. Având tema „Provocările pastorale ale familiei în contextul evanghelizării”, cel de-al treilea Sinod extraordinar al Episcopilor, din perioada 5-19 octombrie, a fost convocat de Papa Francisc pentru a pregăti Sinodul ordinar din 2015.
La conferinţa de presă din 26 iunie 2014 de anunţare a „instrumentum laboris” au fost prezenţi Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, şi Cardinalul Peter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Ungaria, şi relator general al celei de-a treia adunări generale extraordinare a Sinodului Episcopilor. În prezentarea sa, Cardinalul Baldisseri a arătat că prima parte a schemei pentru discuţiile din octombrie ale Episcopilor se concentrează pe comunicarea Evangheliei în lumea de astăzi, a doua parte tratează programul pastoral pentru familie în lumina noilor provocări. A treia parte se centrează pe deschiderea faţă de viaţă şi responsabilitatea parentală în creşterea copiilor.
„Dedicată Veştii Bune a familiei”, prima parte a documentului „relatează planul lui Dumnezeu, cunoştinţele biblice şi magisteriale şi receptarea lor, legea naturală şi vocaţia persoanei în Cristos”, a explicat Cardinalul. „Dificultăţile care apar în relaţie cu legea naturală pot fi depăşite printr-o referinţă mai atentă la lumea biblică, la limbajul ei şi la formele ei narative, şi la propunerea de a aprofunda conceptul de inspiraţie biblică de ‘ordine a creaţiei'”, a explicat el. Trecând la a doua parte, Cardinalul a arătat că aceasta „priveşte provocările pastorale inerente familiei, cum ar fi criza credinţei, situaţiile interne critice, presiunile exterioare şi alte probleme”.
Pregătirea cuplurilor pentru căsătorie este o responsabilitate a păstorilor „tot mai necesară” în timpurile moderne, a observat el, adăugând că trebuie acordată atenţie specială situaţiilor pastorale dificile privind cuplurile căsătorite. Între aceste provocări pastorale se numără cuplurile necăsătorite care locuiesc împreună şi uniunile de facto, cuplurile separate şi divorţate, divorţaţii recăsătoriţi şi eventualii lor noi copii, mamele singure, cei care se află în situaţii neregulate din punct de vedere canonic şi necredincioşii sau catolicii ne-practicanţi care doresc să se căsătorească în Biserică.
Cu privire la numărul tot mai mare de cupluri necăsătorite care coabitează, Cardinalul a arătat că „Biserica are datoria de a însoţi aceste cupluri cu încrederea că ele pot purta o responsabilitate cum este aceea a căsătoriei, care nu este prea mare pentru ele”. Instrumentum laboris „oferă o viziune realistă” asupra situaţiei divorţaţilor recăsătoriţi, iar „Biserica trebuie să găsească soluţii compatibile cu învăţătura ei şi care să conducă la o viaţă senină şi reconciliată. În această privinţă, este relevantă nevoia de a simplifica procedurile juridice pentru declararea nulităţii căsătoriei”.
Atrăgând atenţia şi asupra temei uniunilor de acelaşi sex, Cardinalul a explicat că în document „se face o distincţie între contextele în care legislaţia civilă este mai mult sau mai puţin în favoarea acestora”. El a subliniat că „este nevoie de atenţie pastorală din partea Bisericilor particulare în aceste situaţii, incluzând problemele legate de copiii care ar putea fi prezenţi”. A treia parte se concentrează pe teme legate de deschiderea faţă de viaţă şi include „recunoaşterea dificultăţilor în primirea magisteriului, sugestii pastorale, practica sacramentală şi promovarea unei mentalităţi de deschidere faţă de viaţă”.
„Cu privire la responsabilitatea educaţională a părinţilor, apar dificultăţi în privinţa transmiterii credinţei către copii, care se face în mod concret în iniţierea creştină. Este vorba de educaţia creştină în situaţii familiale dificile, în care efectele asupra copiilor se extind la sfera credinţei şi a metodelor de celebrare a Sacramentelor”. După explicarea conţinutului documentului, Cardinalul Baldisseri să precizat că documentul conclusiv al Sinodului extraordinar din toamna aceasta va fi folosit pentru a se alcătui instrumentum laboris pentru Sinodul ordinar din 2015.
După încheierea Sinodului ordinar, care va reflecta asupra temei „Isus Cristos dezvăluie misterul şi vocaţia familiei”, Papa Francisc va folosi concluziile pentru a redacta prima lui Exortaţie post-sinodală, care este aşteptată să fie publicată în 2016. Cardinalul a mai anunţat că datorită importanţei acestuia, duminică, 28 septembrie, se va organiza o zi de rugăciune pentru Sinod, şi vor fi celebrate Liturghii zilnice pe tot timpul lucrărilor Sinodului în capela Salus Populi Romanii din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma.