Papa i-a felicitat pe laureaţii Nobelului pentru Pace
15.12.2014, Vatican (Catholica) - După primirea Nobelului pentru Pace pe 2014 de către doi tineri asiatici, săptămâna trecută, Papa Francisc i-a felicitat pe laureaţi pentru eforturile lor pentru pace, dar a optat să nu se întâlnească cu Dalai Lama, care a câştigat premiul în 1989. Cel mai probabil Sfântul Părinte a refuzat întâlnirea cu Tenzin Gyatso, cel de-al 14-lea Dalai Lama, pentru a nu complica suplimentar fragilele relaţii ale Vaticanului cu Republica Chineză.
Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a trimis un mesaj Reuniunii Mondiale a Laureaţilor Nobelului pentru Pace exprimând „recunoştinţa profundă a Papei Francisc pentru angajamentul participanţilor în favoarea promovării păcii şi fraternităţii între popoare şi pentru eforturile lor de găsire de soluţii la conflictele de astăzi”. Prelatul mai scrie că Pontiful „se roagă ca toţi cei prezenţi să se simtă încurajaţi în munca lor urgentă şi pentru ca eforturile lor să aducă recolte bogate de pace în lume”.
Miercuri, 10 decembrie, tânăra activistă pakistaneză Malala Yousefzai, de 17 ani, şi susţinătorul drepturilor copiilor, indianul Kailash Satyarthi, au primit în Oslo premiul Nobel pentru Pace, iar reuniunea laureaţilor are loc actualmente în Roma. Şi Dalai Lama participă la eveniment şi a cerut o întâlnire cu Papa. Pr. Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Sfântului Scaun, a spus că Papa „nu se va întâlni cu niciunul dintre laureaţii Nobel”, dar „desigur are o stimă deosebită pentru Dalai Lama”.
Liderul budiştilor tibetani trăieşte în exil din 1959, iar decizia Papei de a nu-l întâlni sugerează că doreşte să nu tulbure relaţiile dintre Sfântul Scaun şi Beijing. Cu visul de a ajunge în China, Papa Francisc a căutat încălzirea relaţiilor cu ţara condusă de Xi Jinping, care a devenit preşedintele ţării a doua zi după alegerea Cardinalului Bergoglio ca Episcop al Romei. Xi a dat de înţeles că este deschis reînnodării relaţiilor atunci când, pentru prima oară pentru un preşedinte chinez, a răspuns în scris urărilor trimise de Papa Francisc cu ocazia alegerii. Apoi, tot pentru prima oară în istorie, China a permis unui zbor papal să folosească spaţiul aerian al ţării, atunci când în august a.c. Papa a mers în Coreea de Sud.
Vaticanul şi China au probleme vizavi de situaţia Bisericii Catolice din această ţară. Pe de o parte este Asociaţia Patriotică (un fel de Biserică oficială), o organizaţie guvernamentală ce răspunde în faţa Partidului Comunist Chinez, iar pe de altă parte o Biserică clandestină, fidelă Papei, persecutată, în care adesea numirile de Episcopi făcute de Vatican nu sunt recunoscute de autorităţile chineze.
De amintit că Dalai Lama s-a întâlnit ultima oară cu un Papă în octombrie 2006, când Papa Benedict al XVI-lea l-a primit într-o audienţă privată. A urmat apoi gestul trimiterii de către Pontiful de origine germană a unei scrisori către catolicii chinezi, în 2007, după care relaţiile cu China au intrat într-o nouă etapă. Aşa se face că deşi Dalai Lama a revenit în Roma în 2007 şi în 2009, în ambele ocazii, deşi a cerut permisiunea unei vizite, a fost refuzat. Secretariatul de stat a respins atunci cererile probabil din acelaşi motiv ca acum: să nu complice relaţiile cu China.