Papa Francisc le-a scris creştinilor din Orientul Mijlociu
25.12.2014, Vatican (Catholica) - Papa Francisc le-a scris duminică, 21 decembrie, o scrisoare creştinilor din Orientul Mijlociu, cu ocazia Crăciunului, conştient că pentru mulţi dintre ei „notele colindelor se vor amesteca lacrimile şi suspinele”. Sfântul Părinte constată cu tristeţe: „Durerea şi suferinţa […] s-au agravat în ultimele luni din cauza conflictelor care chinuiesc regiunea, dar mai ales datorită acţiunii unei organizaţii teroriste mai recente şi îngrijorătoare, de dimensiuni mai înainte inimaginabile, care comite tot soiul de abuzuri şi practici nedemne de om, lovind în mod deosebit pe unii dintre voi care aţi fost alungaţi în manieră brutală din ţinuturile voastre, unde creştinii sunt prezenţi încă din epoca apostolică.”
Pontiful aminteşte în scrisoare că şi alte comunităţi religioase suferă similar şi mai spune că urmăreşte zilnic ştirile „despre suferinţa enormă a multor persoane în Orientul Mijlociu. Mă gândesc în special la copii, la mame, la bătrâni, la refugiaţi, la cei care îndură foame, la cel care trebuie să înfrunte duritatea iernii fără un acoperiş sub care să se adăpostească. Această suferinţă strigă către Dumnezeu şi face apel la angajarea noastră a tuturor, în rugăciune şi în orice tip de iniţiativă. Tuturor vreau să exprim apropierea şi solidaritatea mea şi a Bisericii şi să ofer un cuvânt de mângâiere şi de speranţă.”
„Iubiţi fraţi şi surori, care daţi mărturie cu curaj în ţinutul vostru binecuvântat de Domnul, mângâierea noastră şi speranţa noastră este însuşi Cristos”, scrie Papa Francisc. „De aceea vă încurajez să rămâneţi alipiţi de El, ca mlădiţele de viţă, siguri fiind că nici strâmtorarea, nici neliniştea, nici persecuţia nu pot să vă despartă de El. Fie ca încercarea prin care treceţi să întărească credinţa şi fidelitatea voastră a tuturor! Mă rog pentru ca să puteţi trăi comuniunea fraternă după exemplul primei comunităţi din Ierusalim. Unitatea voită de Domnul nostru este mai mult ca oricând necesară în aceste momente dificile; este un dar al lui Dumnezeu care interpelează libertatea noastră şi aşteaptă răspunsul nostru. Cuvântul lui Dumnezeu, sacramentele, rugăciunea, fraternitatea să alimenteze şi să reînnoiască încontinuu comunităţile voastre.”
După ce aminteşte de relaţiile bune existente între diferitele confesiuni creştine, Papa se opreşte asupra relaţiilor cu cei de alte religii, cu musulmanii în special. „Dialogul interreligios este cu atât mai necesar cu cât este mai dificilă situaţia. Nu există un alt drum. Dialogul bazat pe o atitudine de deschidere, în adevăr şi în iubire, este şi cel mai bun antidot la tentaţia fundamentalismului religios, care este o ameninţare pentru credincioşii din toate religiile. […] Puteţi să îi ajutaţi pe concetăţenii voştri musulmani ca să prezinte cu discernământ o imagine mai autentică a islamului, aşa cum vor mulţi dintre ei, care repetă că islamul este o religie a păcii şi se poate acorda cu respectarea drepturilor umane şi să favorizeze convieţuirea tuturor.”
„Iubite surori şi iubiţi fraţi creştini din Orientul Mijlociu”, scrie la final Pontiful, „aveţi o mare responsabilitate şi nu sunteţi singuri în înfruntarea ei. De aceea am voit să vă scriu pentru a vă încuraja şi pentru a vă spune cât sunt de preţioase prezenţa voastră şi misiunea voastră în acest ţinut binecuvântat de Domnul. Mărturia voastră îmi face atât de mult bine. Mulţumesc! În fiecare zi mă rog pentru voi şi pentru intenţiile voastre. […] Vouă tuturor şi familiilor voastre vă trimit binecuvântarea apostolică şi vă urez să trăiţi Sfântul Crăciun în iubirea şi în pacea lui Cristos Mântuitorul.”