Budiştii şi creştinii împreună pentru a contracara sclavia modernă
21.04.2015, Vatican (Catholica) - „Budiştii şi creştinii împreună pentru a contracara sclavia modernă” este titlul mesajului Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios adresat budiştilor, pentru a celebra luna Vesakh, comemorarea celor mai semnificative trei evenimente din viaţa lui Gautama Buddha – naşterea, iluminarea şi moartea lui. Potrivit preşedintelui dicasterului, Cardinalul Jean-Louis Tauran, este o ocazie şi pentru „a ne gândi la cei nefericiţi şi la toţi cei care suferă, şi a ne rededica la a le aduce confort şi bucurie prin acte de iubire şi compasiune”.
Textul din acest an este inspirat de Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2015 al Papei Francisc, intitulat „Nu mai sunteţi sclavi, ci fraţi”, în care Sfântul Părinte observă că, în istorie, instituţia sclaviei a fost odată general acceptată şi a dus la „respingerea celorlalţi, la maltratarea lor, la violarea demnităţii şi a drepturilor lor fundamentale, şi la instituţionalizarea inegalităţii”. În consecinţă, „un sclav putea fi cumpărat sau vândut, dat sau primit, ca şi când ar fi fost un produs comercial”. Deşi sclavia a fost abolită oficial în întreaga lume, există încă „milioane de oameni astăzi – copii, femei şi bărbaţi de toate vârstele – privaţi de libertate şi forţaţi să trăiască în condiţii asemănătoare cu sclavia”.
„Iubiţi prieteni, împărtăşim convingerea că sclavia modernă şi traficul de persoane umane sunt infracţiuni grave, răni deschise pe trupul societăţii contemporane”, se spune în mesajul pentru Vesakh. „Budha declară că comerţul cu fiinţe vii, inclusiv cu sclavi şi prostituate, este una dintre cele cinci ocupaţii în care nu este voie să ne angajăm. El învaţă că posesiunile trebuie să fie dobândite în mod paşnic, onest şi prin mijloace legale, fără constrângere, violenţă sau înşelăciune, şi prin mijloace care nu cauzează rău sau suferinţă. În acest fel, budismul promovează respectul pentru viaţa şi libertatea oricărei persoane”.
„Ca budişti şi creştini angajaţi să respectăm viaţa umană, trebuie să cooperăm pentru a pune capăt acestei plăgi sociale. Papa Francisc ne invită să depăşim indiferenţa şi ignoranţa oferind asistenţă victimelor, lucrând pentru reabilitarea lor psihologică şi educaţională şi pentru reintegrarea lor în societate”. Textul se încheie: „Ne rugăm pentru ca sărbătorirea lunii Vesakh, care include eforturi speciale pentru a aduce fericire celor mai puţin norocoşi din mijlocul nostru, să fie un timp de analizare mai profundă a diferitelor căi în care putem lucra împreună pentru ca să nu mai existe sclavi, ci fraţi şi surori trăind în fraternitate, bunătate iubitoare şi compasiune pentru toţi”.