Pelerinajul Diecezan la Domul din Timişoara
21.04.2015, Timişoara (Catholica) - Sâmbătă, 18 aprilie 2015, ca în fiecare cea de-a doua sâmbătă de după Sfintele Paşti, în ultimele două veacuri, s-a celebrat la Timişoara ziua consacrării Domului (a Catedralei episcopale) şi totodată pelerinajul anual al credincioşilor diecezei la întâia biserică catolică a episcopiei. Ziua consacrării Catedralei se celebrează la această dată variabilă conform decretelor şi prevederilor episcopilor de Cenad şi ulterior de Timişoara, ea fiind o bună ocazie de pelerinaj şi o modalitate a credincioşilor de a se întâlni cu păstorul lor, de a-l asculta, dar şi de a se întâlni între ei şi de a experimenta comuniunea de credinţă şi rugăciune ce există între parohiile diecezei.
Ladislaus Kőszeghy de Remete, fost călugăr iezuit, devenit în anul 1800 Episcop de Cenad cu sediul la Timişoara, a consacrat în anul 1803, la data de 24 aprilie, Domul (Catedrala romano-catolică) din capitala Banatului şi altarul principal al principalului lăcaş de cult al Diecezei. Acestui moment îi precedaseră, conform practicilor vremii, consacrările celor şase altare secundare: între 18-24 aprilie fuseseră consacrate, rând pe rând, câte unul pe zi, toate cele şase altare baroce ale Domului, încheind cu altarul principal, care conţine icoana impozantă a sfântului patron al Domului, Sf. Gheorghe, martir şi soldat al lui Cristos. Iniţial Episcopul Kőszeghy a adoptat ca zi de hram a Domului ziua Sf. Gheorghe (23 aprilie), dar deoarece această zi cade cel mai adesea în Postul Mare sau Octava Paştelui, episcopul a emis la 1 noiembrie 1811 un decret prin care s-a fixat comemorarea consacrării Catedralei pentru cea de-a treia duminică de după Sf. Paşti. După anul 2000, episcopul diecezan, Excelenţa Sa Martin Roos, a mutat această comemorare pentru ce-a de-a doua sâmbătă de după Sf. Paşti, creând astfel posibilitatea clerului şi credincioşilor Diecezei de a veni în pelerinaj la Catedrala lor.
Aniversarea a avut în centrul ei o Sfântă Liturghie pontificată de Excelenţa Sa Martin Roos, Episcop de Timişoara, fiind prezenţi pelerini, clerici, laici şi persoane consacrate din mai multe parohii ale Diecezei. Sfânta Liturghie a avut loc cu începere de la orele 11.00, împreună cu Episcopul Diecezei concelebrând, la altar, opt preoţi, din primele bănci alăturându-li-se toţi preoţii prezenţi, sosiţi din toate părţile Banatului şi Aradului. Încă de la început, Episcopul i-a salutat pe cei prezenţi, cler şi credincioşi împreună, în limbile română, maghiară şi germană, arătând care este semnificaţia zilei, dar şi bucuria comuniunii şi a sărbătoririi împreună cu toţi credincioşii prezenţi a zilei în care întâia Biserică a Diecezei, maica şi capul bisericilor Banatului, a fost consacrată lui Dumnezeu. Predica din cadrul Sf. Liturghii a fost rostită de pr. Zoltán Toman, secretar al Tribunalului Diecezan şi capelan de Timişoara I Cetate, care şi-a început predica sa, ţinută în limbile germană, maghiară şi română, explicând care sunt câteva dintre semnificaţiile unei Catedrale: locul unde Episcopul sfinţeşte preoţii, unde sfinţeşte Sfintele Uleiuri pentru uzul tuturor parohiilor şi pentru credincioşi, locul care exprimă unitatea dintre Episcop, cler şi credincioşi.
Părintele, pornind de la dom / Catedrală, ca simbol al Bisericii locale, a vorbit despre modul în care fiecare credincios, fiecare comunitate, trebuie să mărturisească credinţa pascală în Isus cel înviat, să facă să crească în parohii credinţa creştină vie. Pornind de la Scrisoarea Sf. Ap. Paul către Romani (13, 8) predicatorul a dezvoltat ideea datoriei de a ne iubi unii pe alţii, de a nu rămâne nimănui dator cu iubirea ce ne-o dăruieşte Dumnezeu în mod gratuit. La fel de gratuit ne este dăruită şi iertarea, respectiv mântuirea, care este un dar nepreţuit pentru fiecare creştin. La finele Sfintei Liturghii, Excelenţa Sa Martin Roos a ţinut să le mulţumească preoţilor şi credincioşilor sosiţi pentru participarea la acest moment de comuniune. Mulţumirile au mers mai ales către preoţii care şi-au dat silinţa să organizeze şi să însoţească grupurile de credincioşi din parohii pentru a participa la această Sf. Liturghie. Salutul Episcopului, în trei limbi, a fost adresat şi celor rămaşi acasă, bătrâni, bolnavi şi copii, care poate în spirit au fost alături de participanţii la pelerinaj.
Cadrul muzical al celebrării a fost asigurat de organistul Domului, Bajkai-Fábián Róbert, şi de o serie de pelerini care au înfrumuseţat prin cântul lor Jertfa Euharistică. (text: Claudiu Călin; foto: Sipos Enikö)