Prezentarea logoului Jubileului Milostivirii
05.05.2015, Vatican (Catholica) - La conferinţa de presă de astăzi din Vatican, de prezentare a Jubileului Milostivirii (8 decembrie 2015 – 20 noiembrie 2016) a fost prezentat logoul evenimentului. Intervenţia Mons. Salvatore Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a apărut în traducere pe Ercis.ro. Citim acolo despre logoul lansat că „reprezintă o summa theologica a milostivirii”.
În motoul luat din Luca 6,36, Milostivi ca Tatăl, a explicat Mons. Fisichella, „se propune să se trăiască milostivirea după exemplul Tatălui, care cere să nu se judece şi să nu se condamne, ci să se ierte şi să se dăruiască iubire şi iertare fără măsură (cf. Lc 6,37-38). Logoul este operă a părintelui M.I. Rupnik. Imaginea, foarte îndrăgită de Biserica antică, pentru că indică iubirea lui Cristos care duce la împlinire misterul întrupării Sale cu răscumpărarea, îl propune pe Fiul care ia pe umerii săi pe omul rătăcit. Desenul este realizat în aşa fel încât să evidenţieze că bunul păstor atinge în profunzime carnea omului şi face aceasta cu aşa iubire încât îi schimbă viaţa.”
Preşedintele Consiliului Pontifical a mai indicat „un amănunt nu poate să scape”. „Bunul Păstor cu extremă milostivire ia asupra Sa omenirea, însă ochii Săi se confundă cu ochii omului. Cristos vede cu ochii lui Adam şi acesta cu ochii lui Cristos. Deci fiecare om descoperă în Cristos propria umanitate şi viitorul care îl aşteaptă. Scena se situează în cadrul migdalului, şi ea figură îndrăgită de iconografia antică şi medievală, care face referinţa la co-prezenţa celor două naturi, divină şi umană, în Cristos. Cele trei ovale concentrice, de culoare progresiv mai deschisă spre exterior, sugerează mişcarea lui Cristos care îl duce pe om în afara nopţii păcatului şi a morţii. Pe de altă parte, profunzimea culorii mai închise sugerează şi caracterul de necercetat al iubirii Tatălui care iartă totul.”
„Logoul a fost înregistrat în sediile internaţionale pentru a evita orice folosire neconformă şi pentru a apărarea dreptului de proprietate. Este clar că fiecare folosire străină de cea strict religioasă va trebui să fie aprobată de Consiliul Pontifical şi orice abuz va fi sancţionat în mod necesar.”