Când aţi spus ultima oară „mulţumesc” sau „scuze”?
14.05.2015, Vatican (Catholica) - audienţa generală de ieri, Papa Francisc s-a concentrat pe provocările concrete ce stau în faţa familiei în viaţa de zi cu zi, afirmând că recursul la politeţe şi la cererea de iertare pot să ajute mult la evitarea conflictelor. „Iubiţi fraţi şi surori, cateheza de astăzi este poarta de intrare pentru o serie de reflecţii despre viaţa familiei, viaţa sa reală, cu timpii şi evenimentele ei”, le-a spus Pontiful pelerinilor prezenţi în Piaţa San Pietro.
„Pe această poartă de intrare sunt scrise trei cuvinte, pe care le-am folosit deja de mai multe ori. Şi aceste cuvinte sunt: ‘se poate?’, ‘mulţumesc’ şi ‘scuze’. De fapt, aceste trei cuvinte deschid drumul pentru a trăi bine în familie, pentru a trăi în pace. Sunt cuvinte simple, dar nu este aşa de simplu de pus în practică! Ele cuprind o mare forţă: forţa de a păzi casa, chiar şi prin mii de dificultăţi şi încercări; în schimb, lipsa lor, puţin câte puţin, deschide crăpături care pot chiar să o facă să se dărâme.” Subiectul de astăzi se înscrie în ciclul dedicat familiei, ciclu început anul trecut ca pregătire pentru Ziua Mondială a Familiilor din septembrie, respectiv pentru Sinodul Episcopilor din octombrie dedicat familiei.
Deşi cuvintele amintite pot să fie dificil de spus sau de pus în practică, familiile trebuie să le folosească zilnic, ca semn de iubire reciprocă, nu de simple bune maniere. „Se poate?” trebuie să ne amintească faptul că „a intra în viaţa celuilalt, chiar şi atunci când face parte din viaţa noastră, cere delicateţea unei atitudini ne-invazive, care reînnoieşte încrederea şi respectul”. Apoi cuvântul „mulţumesc”, a constatat Papa, este ameninţat de concepţia că „amabilitatea şi capacitatea de a mulţumi sunt văzute ca un semn de slăbiciune”. Totuşi, „recunoştinţa, pentru un credincios, este în însăşi inima credinţei: un creştin care nu ştie să mulţumească este unul care a uitat limba lui Dumnezeu.”
În fine, despre cuvântul „scuze” Sfântul Părinte a spus că este un „cuvânt dificil, desigur, şi totuşi atât de necesar”. „A recunoaşte că am greşit şi a fi doritori să redăm ceea ce am luat – respect, sinceritate, iubire – ne face vrednici de iertare. Şi astfel se opreşte infecţia. Dacă nu suntem capabili să ne scuzăm, înseamnă că nu suntem capabili nici să iertăm. În casa în care nu se cere iertare începe să lipsească aerul, apele devin urât mirositoare. Atâtea răni ale sentimentelor, atâtea sfâşieri în familii încep cu pierderea acestui cuvânt preţios: scuză-mă.”
Pontiful a concluzionat: „Aceste trei cuvinte-cheie ale familiei sunt cuvinte simple şi probabil într-un prim moment ne fac să zâmbim. Dar când le uităm, nu mai este nimic de râs, este adevărat? Educaţia noastră, probabil, le neglijează prea mult. Domnul să ne ajute să le repunem la locul corect, în inima noastră, în casa noastră şi chiar în convieţuirea noastră civilă.” La finalul audienţei a salutat pelerinii din diverse părţi ale lumii şi a subliniat coincidenţa cu sărbătoarea Fecioarei de la Fatima, ce a apărut la trei păstoraşi în 13 mai 1917. Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat pe 13 februarie, în 1981, atribuind salvarea sa Fecioarei de la Fatima.