Şedinţa de primăvară (corona) a clerului Diecezei de Timişoara
23.05.2015, Timişoara (Catholica) - Marţi, 12 mai 2015, cu începere de la orele 10.00, preoţii Diecezei de Timişoara s-au reunit în cadrul bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” a Ordinului Piarist din Timişoara, iar ulterior în sala festivă a Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum” din Timişoara pentru şedinţa de primăvară (corona) a clerului, moment care însumează, în locul şedinţelor decanale, întregul cler, într-o singură reuniune comună, organizată în oraşul de reşedinţă al diecezei.
Evenimentul a fost deschis la orele 10.00 printr-o Sfântă Liturghie concelebrată de Excelenţa Sa Martin Roos, Episcop de Timişoara, în biserica Ordinului Piarist împreună cu toţi preoţii prezenţi. După Jertfa Euharistică a urmat o prelegere susţinută de pr. prof. dr. Török Csaba, profesor ordinar de teologie în cadrul facultăţilor din Esztegom şi Győr. Tema prelegerii s-a axat asupra familiei, analizată şi în cadrul Sinodului Episcopilor, anul trecut şi anul acesta.
În expunerea sa, părintele-profesor le-a vorbit celor prezenţi despre orientarea Sinodului, despre tendinţe, despre unele noutăţi, precum faptul că intervenţiile vorbitorilor pot fi mai lungi decât cele unsprezece minute alocate, ei având ocazia de a vorbi liber, respectiv deschis şi fără a fi întrerupţi până la încheierea comunicării. Pr. Török a afirmat că, în esenţă, participanţii la Sinod nu se împart în două tabere, conservatori, respectiv liberali, aşa cum sunt categorisiţi din exterior, ci de o reuniune de Episcopi care, în esenţă, sunt animaţi de aceiaşi iubire faţă de Biserica lui Cristos. În acest sens, vorbitorul a citat cuvintele Papei Francisc: „Faptul că există opinii este un semn că Biserica e vie”. Un alt principiu practic al Papei, referitor la Sinod, a fost acela conform căruia el nu a dorit, exprimând aceasta încă de la început, să audă discursuri teologice frumoase, ci doreşte să audă prezentarea problemelor aşa cum sunt ele, de fapt.
Referentul a precizat faptul că, din păcate, presa a prezentat într-un mod mai accentuat, respectiv unilateral, problema celor divorţaţi şi recăsătoriţi, respectiv problema homosexualităţii. Problemele analizate în Sinod sunt însă mult mai profunde, Episcopii sinodali fiind chemaţi să caute, mai întâi de toate, modalităţi eficiente pentru transmiterea credinţei în familie, prin intermediul familiei, în acest secol al XXI-lea.
Al doilea punct al întâlnirii a fost reprezentat de comunicarea unor aspecte de natură administrativă. Acestea au fost expuse de pr. Nikola Lauš, în calitatea sa de econom diecezan şi de cancelar. Părintele Lauš a adus la cunoştinţa preoţilor unele informaţii generale privind înaintarea lucrărilor de restaurare la mănăstirea şi locul de pelerinaj Maria-Radna, dar şi unele elemente de interes general pentru administraţia parohiilor. În încheierea acestor puncte din programul zilei, Excelenţa Sa Martin Roos a adresat la rândul său câteva cuvinte concluzive, respectiv câteva îndemnuri. La final, PS Martin a recitat împreună cu toţi cei prezenţi rugăciunea „Regina coeli”. Corona de primăvară s-a încheiat cu masa de prânz servită în cadrul cantinei liceului „Gerhardinum”. (text: Claudiu Călin în baza unor informaţii din partea pr. Toman Zoltán; foto: Claudiu Călin)