Arhiepiscopul Aquila de Denver readuce Mirul înaintea Împărtăşaniei
23.05.2015, Denver (Catholica) - Într-o schimbare fără precedent pentru o Arhidieceză, consideră CNA, Arhiepiscopul Samuel J. Aquila de Denver a anunţat că Sacramentele iniţierii creştine – Botezul, Mirul şi Euharistia – vor fi primite în ordinea iniţială. „Într-o lume tot mai seculară, realitatea este aceasta: sufletele copiilor noştri sunt câmpuri de luptă. Ca păstor al Arhidiecezei de Denver, trebuie să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei care formează copiii pentru a câştiga această bătălie”, a explicat el în scrisoarea pastorală „Sfinţii dintre noi”, dată publicităţii pe 23 mai.
„Lumea are nevoie de sfinţi. Pe măsură ce societatea devine tot mai îndepărtată de credinţă şi uită tot mai mult de Dumnezeu, tânjeşte totuşi după mărturia plină de bucurie a celor care au fost transformaţi de Cristos”, explică prelatul. „În acelaşi timp, noile generaţii de catolici au nevoie de har care să îi susţină într-un mediu necreştin.” Ca răspuns la aceste nevoi, Arhiepiscopul Aquila a spus că a optat pentru refacerea ordinii iniţiale a Sacramentelor. În timp ce în majoritatea Diecezelor şi Arhidiecezelor copiii sunt botezaţi de mici, primesc Prima Împărtăşanie în clasa I-a sau a II-a şi Mirul undeva în ciclul gimnazial sau liceal, iniţial Confirmarea şi Euharistia se primeau în aceeaşi celebrare, mai scrie CNA (în tradiţia răsăriteană, Mirul şi Euharistia se primesc imediat după Botez – n.r.).
Schimbarea „va face disponibil orice har sacramental pe care Biserica îl are de oferit copiilor care au atins vârsta raţiunii”, mai explică Episcopul. Când a făcut această schimbare în Dieceza de Fargo, în 2002, pe care o conducea la acea vreme, a făcut-o din „motive teologice şi pastorale”, convins că este decizia corectă. Reacţia părinţilor după implementarea măsurii i-a întărit această convingere. Drept urmare Episcopul oferă un plan pe cinci ani care să ajute parohiile să implementeze schimbarea până în anul 2020. Se speră că după această schimbare, Mirul nu va mai fi „Sacramentul despărţirii”, după cum tristeţe îl numea Papa Francisc, ci „o întâlnire profundă cu fiecare Persoană a Preasfintei Treimi”.
Ca urmare a acestei schimbări anunţate, grupurile de tineret vor trebui să se adapteze trecând de la pregătirea sacramentală la „edificarea comunităţii, aprofundarea relaţiei cu fiecare Persoană a Preasfintei Treimi şi pregătirea pentru a fi un mărturisitor în faţa celor săraci, a celor nevoiaşi, a celor care nu îl cunosc pe Isus Cristos”. Acest model, bazat pe pregătirea făcută de Isus cu cei doisprezece apostoli, este deja prezent în multe parohii din Arhidieceza de Denver şi a adus „multe roade minunate”, mai scrie Episcopul.