Irlandezii au aprobat prin referendum „căsătoriile” homosexuale
25.05.2015, Dublin (Catholica) - Irlanda a devenit prima ţară din lume care a votat pentru crearea unui drept constituţional pentru aşa-numita „căsătorie” între persoane de acelaşi sex. Voturile se numără încă, dar suporterii căsătoriei tradiţionale, care s-au opus schimbării, au admis înfrângerea. Sondajele de opinie făcute între cei ce au participat la referendum arată că tinerii au sprijinit masiv propunerea de schimbare legislativă, tinerii de la oraşe ieşind la vot în număr record. Există însă o diviziune considerabilă între spaţiul urban şi cel rural, în contextul în care votanţii din capitală şi din alte oraşe mari au susţinut în procent foarte mare redefinirea căsătoriei, iar cei din zonele rurale mult mai slab. Oricum, per ansamblu „căsătoriile” homosexuale au primit sprijinul sperat de guvernanţi.
David Quinn, care a condus opoziţia în această problemă, la o oră după începerea numărătorii voturilor a admis că susţinătorii schimbării au câştigat. Ministrul sănătăţii, Leo Varadkar, despre care recent s-a aflat că este homosexual, a descris rezultatul ca fiind „o revoluţie socială”. Această „revoluţie” a fost susţinută fără îndoială de presă. S-a putut observa clar că au existat în presă de trei ori mai multe materiale în favoarea noii legislaţii decât împotriva ei. Episcopii din Irlanda au dus o campanie potolită, redusă în special la scrisori pastorale citite la Liturghie. Arhiepiscopul Diarmuid Martin de Dublin a explicat într-o emisiune radio că va vota „nu” pentru că instituţia căsătoriei implică un bărbat şi o femeie. Dar nu a emis nici o recomandare pentru catolici, spunând că „s-au dus zilele acelea”, referinţă la perioada în care ierarhia catolică irlandeză dicta credincioşilor la Liturghie cum să voteze.
Există desigur îngrijorări privind delicatul capitol al libertăţii religioase: premierul, Enda Kenny, a anunţat deja că şi şcolile catolice vor trebui să includă „căsătoriile” homosexuale în programa de predare, ca celelalte şcoli. Votul îi va afecta şi pe copii, pentru că în „căsătoriile” homosexuale este asigurat dreptul la copii, pentru care se va apela la tehnici medicale şi la mame surogat.
Cuvântul lui Dumnezeu e viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului, dintre încheieturi şi măduvă, şi destoinic este să judece simţirile şi cugetările inimii (Evrei 4: 12)
Din pacate, pentru a fi pe placul lumii, unii pastori inlocuiesc cuvantul lui Dumnezeu cu propriile cuvinte, care sunt moarte si neputincioase. Rezultatul referendumului din Irlanda este simptomul unei crize mult mai grave decat ne inchipuim.
Simptomatica mi se pare si reactia unui print al Bisericii, arhiepiscopul de Lyon Philippe Barbarin. Sancta Maria, ora pro nobis!
http://www.la-croix.com/Religion/Actualite/Mgr-Barbarin-L-Eglise-n-essaye-pas-de-faire-passer-un-discours-a-toute-force-sur-le-mariage-2015-05-25-1315916