Papa Francisc: Creştinul este chemat la alegeri radicale
26.05.2015, Vatican (Catholica) - Este neplăcut să vezi un creştin care vrea să-l urmeze pe Cristos şi, în acelaşi timp, alege să fie monden, a reliefat Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată marţi, 26 mai 2015, dimineaţă, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Pontiful a subliniat că un creştin este chemat să facă alegeri radicale în viaţă, neputând fi „un creştin pe jumătate”, neputând avea în acelaşi timp „şi cerul şi pământul”, citim în materialul publicat pe situl Radio Vatican.
Inspirându-se din lectura evanghelică a zilei, după Sf. Marcu 10,28-31, în care Petru îl întreabă pe Isus ce ar fi primit discipolii în schimbul la a-l urma, Pontiful a predicat pornind de la dialogul de mare actualitate dintre Petru şi Isus, relatat în pasajul biblic citat: „În acel timp, Petru a început să-i spună lui Isus: ‘Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat!’ Isus i-a zis: ‘Adevăr vă spun că nu este nimeni care a lăsat casă, sau fraţi sau surori sau mamă sau tată sau copii sau ogoare pentru Mine şi pentru Evanghelie şi să nu primească însutit acum, în timpul acesta, case, fraţi, surori, mame, copii şi ogoare, dar şi persecuţii, iar în veacul care va veni, viaţa veşnică. Şi mulţi dintre primii vor fi ultimii, iar ultimii vor fi primii”.
Papa Francisc a continuat: „De aceea, când un discipol al lui Cristos este ataşat de bunuri, face gafa creştinului care vrea să aibă două lucruri: cerul şi pământul. Însă unitatea de măsură rămâne cea indicată de Isus, şi anume crucea şi persecuţiile. Discipolii erau tentaţi să-l urmeze pe Isus pentru ca apoi să se întrebe: când va veni timpul beneficiilor acestei bune afaceri? Să ne gândim la mama lui Iacob şi Ioan când i-a cerut lui Isus un loc pentru fiii ei, ca şi cum ar fi spus: ‘Unuia îi dai fotoliul de prim-ministru, iar celuilalt postul de ministru al economiei'”, lăsându-se tentată de interese mondene în urmarea lui Isus”.
Însă inima discipolilor s-a purificat până la Coborârea Duhului Sfânt, când „au înţeles totul”. „Gratuitatea în urmarea lui Isus este răspunsul la gratuitatea iubirii şi mântuirii aduse de Isus”. Pontiful a explicat că, atunci când se doreşte să se meargă atât cu Isus cât şi cu lumea, atât cu sărăcia cât şi cu bogăţia, acest soi de creştinism este doar pe jumătate şi urmăreşte câştigul material, intrând în joc spiritul mondenităţii”.
Despre cel care vrea să fie şi monden şi creştin, Papa a făcut trimitere la o imagine din Cartea profetului Ilie, a omului care „şchiopătează cu ambele picioare” pentru că nu ştie ce vrea. Şi a evidenţiat că pentru a înţelege acest lucru este necesar să ne amintim că Isus a vestit că primii vor fi ultimii, iar ultimii vor fi primii, ceea ce înseamnă că acela care se crede sau este mai mare trebuie să se facă slujitorul celui mai mic.
„A-l urma pe Isus din punct de vedere uman nu este o bună afacere ci o slujire. Domnul a fost primul şi s-a pus în slujba celorlalţi, devenind ultimul, de aceea dacă Domnul ne dă posibilitatea de a avea bunuri, trebuie să ne comportăm în spirit de slujire, adică punându-le în slujba altora. Există trei trepte care ne îndepărtează de Isus: bogăţia, îngâmfarea şi lipsa smereniei. Bogăţiile sunt foarte periculoase pentru că te conduc la trufia de a te crede cineva. Iar când te consideri important, începi să nu mai vezi calea cea dreaptă şi rişti să pierzi orientarea.”
Calea indicată de Domnul este a „dezbrăcării de sine”, aşa cum a făcut Isus. „Cine este primul între voi să se facă slujitorul tuturor”, a amintit Papa. „Este urât să vezi un creştin, fie laic, fie persoană consacrată, preot, Episcop, este urât să vezi că vrea două lucruri: să-l urmeze pe Isus şi totodată să urmeze mondenitatea; să-l urmeze pe Isus şi să urmărească şi obţinerea de avuţii. Aceasta este o anti-mărturie. Să continuăm acum celebrarea euharistică gândindu-ne la întrebarea lui Petru: ‘Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat!’, cum vom fi răsplătiţi? Şi gândindu-ne la răspunsul lui Isus, să înţelegem că plata constă în asemănarea cu El. Acesta va fi salariul. Mare salariu reprezintă asemănarea cu Isus!”