Bosnia poate fi un semn de unitate într-o lume a conflictelor
06.06.2015, Sarajevo (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit cu liderii principalelor religii din Bosnia şi Herţegovina în cadrul călătoriei sale de o zi în capitala ţării, spunându-le că dacă dialogul fratern este încurajat, ţara – nu de mult afectată de război şi separări etnice – ar putea deveni un semn al păcii în lume. „Într-o lume a conflictelor, acest pământ poate să devină un mesaj, atestând că este posibilă convieţuirea în diversitate, cu rădăcina într-o umanitate comună, zidind un viitor al păcii şi fraternităţii”, a afirmat Pontiful sâmbătă, 6 iunie.
Afirmaţia a fost făcută la întâlnirea pe care a avut-o în Sarajevo cu lideri catolici, ortodocşi, evrei şi musulmani. Cu trei grupuri etnice mai mari, Bosnia şi Herţegovina este compusă dintr-o majoritate bosniacă musulmană, urmată de un procent mare de sârbi ortodocşi şi de o populaţie croată predominant catolică. Există şi o comunitate evreiască, cu o istorie lungă în Sarajevo. Ca oraş care în trecutul recent „a devenit din păcate un simbol al războiului şi al distrugerii”, Sarajevo poate deveni „un semn de unitate, un loc în care diversitatea nu reprezintă o ameninţare ci mai degrabă o resursă, o ocazie de creştere împreună”, datorită varietăţii de popoare, culturi şi religii.
Anterior Papa Francisc s-a întâlnit cu preşedintele ţării şi cu autorităţile, înainte de celebrarea Liturghiei pe stadionul Kosevo. Apoi a luat masa cu Episcopii ţării, urmând întâlnirea cu preoţii, persoanele consacrate şi seminariştii în Catedrală. În discursul către liderii religioşi, Pontiful a subliniat că munca lor în regiune este extrem de importantă, în special pentru că Sarajevo „se află la o răscruce de popoare şi de culturi”. A subliniat importanţa dialogului interreligios, „condiţie indispensabilă pentru pace, iar din acest motiv o datorie pentru toţi credincioşii”.
„Dialogul interreligios, înainte de a fi o discuţie asupra principalelor teme ale credinţei, este o conversaţie despre existenţa umană”, a spus Sfântul Părinte, explicând că prin dialog se dezvoltă un spirit de fraternitate, care uneşte oamenii şi promovează valorile morale, precum şi dreptatea, pacea şi libertatea. „Dialogul este o şcoală de umanitate şi un constructor de unitate, care ajută la edificarea unei societăţi bazată pe toleranţă şi respect reciproc”, a continuat Papa. De aceea dialogul interreligios nu poate să fie limitat la câţiva sau doar la liderii religiilor, ci trebuie să se extindă cât mai mult, la toţi credincioşii şi la toate nivelurile societăţii civile. „Pentru ca dialogul să fie autentic şi eficient, presupune o identitate solidă: fără o identitate fixată, dialogul nu este de folos sau este chiar dăunător. O spun aceasta gândindu-mă la tineri, dar se aplică tuturor.”
Papa a mai susţinut că liderii religioşi sunt „primii păzitori” ai Bosniei şi Herţegovinei, asigurându-i de sprijinul Bisericii şi de disponibilitatea acesteia de a ajuta. Deşi s-a înregistrat un progres semnificativ în cei 20 de ani de la sfârşitul războiului, „suntem toţi conştienţi că mai este un drum lung de parcurs”. I-a invitat să nu fie descurajaţi de dificultăţi, ci să continue să meargă înainte „cu perseverenţă pe drumul iertării şi reconcilierii”. „În timp ce căutăm să ne amintim trecutul cu onestitate, învăţând lecţiile istoriei, trebuie să evităm plângerile şi incriminările, lăsându-ne în schimb purificaţi de Dumnezeu, care ne dăruieşte prezentul şi viitorul: El este viitorul nostru, El este izvorul ultim de pace.”