Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher: dimensiunea religioasă a dialogului intercultural
10.06.2015, Strasbourg (Catholica) - Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru relaţiile cu statele în Vatican, a vorbit la seminarul „Edificarea împreună a societăţilor inclusive: contribuţii la schimbul de la Sarajevo privind dimensiunea religioasă a dialogului intercultural”, pe 8 iunie, la Consiliul Europei, în pregătirea Întâlnirii 2015 pe această temă din capitala Bosniei şi Herţegovinei, în 8-9 septembrie.
Arhiepiscopul şi-a structurat discuţiile pe patru direcţii: în contextul multipolarităţii în creştere, religiile sunt un subiect/actor esenţial în aria dialogului intercultural; religiile sunt chemate să ofere o contribuţie specifică la progresul culturii drepturilor omului; libertatea religioasă este un element cheie în dezvoltarea unei societăţi democrate; şi promovarea şi protejarea dreptului la libertate religioasă este o sarcină de bază pentru state şi organizaţiile internaţionale.
„Întâlnirile deschise şi respectuoase dintre tradiţiile religioase şi între acestea şi lumea socială şi politică, sunt fundamentale pentru coeziunea socială”, a spus el. „Dimensiunea religioasă continuă să fie un punct viu de referinţă pentru milioanele de persoane din Europa, afectând alegerile lor şi, într-o măsură mai mare sau mai mică, identitatea lor. Este o dimensiune aflată în continuă transformare, datorită noilor forme de viaţă religioasă şi experienţelor de schimbare profundă în cadrul comunităţilor religioase ce sunt de mult timp prezente în Europa. […] Pentru ca dialogul intercultural să fie rodnic, trebuie să confrunte nu doar dimensiunea religioasă în general, ci şi să interacţioneze cu confesiunile religioase particulare, cu toate caracteristicile lor istorice.”
„În contextul societăţilor multiculturale de astăzi, respectul pentru libertatea religioasă este unul dintre factorii fundamentali după care se poate evalua sănătatea unei anumite democraţii, ca fiind cu adevărat o casă pentru toţi. Promovarea libertăţii religioase apare în mod special importantă în evitarea şi contracararea fenomenului de violenţă şi radicalizare extremistă, împotriva cărora sunt angajate acum guvernele şi organizaţiile internaţionale, printre care şi Consiliul Europei.”