Prezentarea instrumentului de lucru pentru Sinodul din toamnă
24.06.2015, Vatican (Catholica) - Ieri dimineaţă, la biroul de presă al Sfântului Scaun a avut loc o conferinţă de presă de prezentare a instrumentului de lucru pentru cea de-a XIV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, pe tema „Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea contemporană” (4-25 octombrie 2015). Au vorbit Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului; Cardinalul Peter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapest, Ungaria, raportor general al Adunării; şi Arhiepiscopul Bruno Forte de Chieti-Vasto, Italia, secretar special al Adunării.
Instrumentul de lucru, a explicat Cardinalul Baldisseri, este împărţit în trei părţi, urmând structura documentului „relatio synodi”, demonstrând strânsa legătură dintre a III-a Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor din octombrie 2014, dedicată „Provocărilor pastorale ale familiei în contextul evanghelizării”, şi viitoarea Adunare Generală Ordinară. Prima parte, intitulată „Ascultarea provocărilor familiei”, este legată special de Sinodul de anul trecut, în timp ce a doua, „Discernerea vocaţiei familiei”, şi a treia, „Misiunea familiei astăzi”, introduc tema următorului Sinod.
Cardinalul a subliniat anumite noutăţi din prima parte, care se referă în principal la contextele antropologico-culturale, socio-economice şi ecologice, „acum în mod fericit luminate de enciclica Laudato si'”. Provocările, a explicat el, sunt „sărăcia şi excluderea socială, bătrâneţea, văduvia, pierderile în familie, handicapurile, migraţia, rolul femeilor, viaţa emoţională şi educaţia la sexualitate, şi bioetica”. În a doua parte, relatio synodi este îmbogăţit cu o extindere a temelor privind căsătoria naturală şi plinătatea sacramentală, indisolubilitatea ca dar şi datorie, viaţa de familie, uniunea şi fidelitatea, dimensiunea misionară, credinţa, rugăciunea, cateheza, legătura intimă dintre Biserică şi familie, tinerii şi teama de căsătorie, şi milostivirea. A treia parte, dedicată „Misiunii familiei astăzi”, începe cu o reflecţie largă asupra familiei şi evanghelizării, şi explorează în profunzime mai multe teme precum familia ca subiect al pastoraţiei, liturgia nupţială, înnoirea limbajului şi deschiderea misionară.
Secretarul general al Sinodului Episcopilor a amintit că se fac referinţe „la familie şi la însoţirea eclezială, la urgentarea procedurilor pentru cauzele de constatare a nulităţii, integrarea credincioşilor din situaţii iregulare, eventuala introducere a drumului penitenţial, probleme pastorale privind căsătoriile mixte şi disparităţile de cult, precum şi probleme legate de procrearea responsabilă, reducerea naşterilor, adopţia, respectul pentru viaţă de la concepţie la sfârşitul natural, şi educaţia viitoarelor generaţii”. „Referinţa la experienţele economice dure ale multor familii, care riscă să depindă de camătă, este foarte relevantă”, a adăugat prelatul, „precum şi angajamentul socio-politic al creştinilor în favoarea familiei, inclusiv în context internaţional. În acest sens este utilă repropunerea Cartei Drepturilor Familiei, legată de Declaraţia Universală pentru Drepturile Omului.”
Cardinalul Baldisseri a ilustrat munca secretariatului Sinodului dintre întâlniri, începută în noiembrie 2014 cu prezentarea documentului lineamenta, compunerea documentului relatio synodi şi a unei serii de 46 de întrebări privind perceperea şi aprofundarea acestui document sinodal. Lineamenta a fost trimis la Sinoadele Bisericilor Catolice Răsăritene sui iuris, Conferinţelor Episcopale, dicasterelor Curiei Romane şi altora, cu invitaţia de a răspunde până pe 15 aprilie 2015. Secretariatul general a primi 99 de răspunsuri de la organisme competente, alături de 359 de observaţii trimise liber de Dieceze, parohii, asociaţii ecleziale, grupuri de credincioşi, mişcări şi organizaţii civile. Perioada inter-sinodală a fost deci „o ocazie preţioasă de ascultare a ceea ce Duhul spune Bisericii în pluralitatea componentelor ei.” În fine, legat de metodologia următoarei Adunări Generale, s-a menţionat că este un Sinod ordinar, nu extraordinar ca cel anterior, şi, conform sugestiilor membrilor Sinodului, „va continua proiectul de dezvoltare a Sinodului abordând o abordare dinamică mai potrivită timpurilor noastre.”
Părinţii Sinodali au repetat nevoia evitării „seriei lungi de intervenţii individuale, după cum s-a întâmplat în adunările anterioare, pentru a se asigura că sunt mai bine distribuite în timpul disponibil şi nu prezentate una după alta. S-a subliniat importanţa cercurilor de discuţii, precum şi nevoia menţinerii principiului ordinii tematice.” Astfel, cele trei săptămâni ale Sinodului vor fi împărţite în corespondenţă cu cele trei părţi ale instrumentului de lucru. Prima săptămână va fi dedicată primei părţi a documentului, a doua discernerii vocaţiei familiei, iar a treia misiunii familiei. „La sfârşitul celei de-a treia săptămâni se va dedica un timp pregătirii textului final al documentului, care va fi prezentat Adunării pentru modificările finale, de inserat în text înainte de aprobarea finală. Metoda va da ocazia intervenţiei tuturor celor în drept şi va fi mai mult timp pentru cercurile de discuţii. Se aşteaptă ca documentul final să fie redactat şi cosemnat de Sfântul Părinte.”
Privitor la informarea în timpul adunării sinodale, Cardinalul a amintit afirmaţia Sfântului Părinte că „Sinodul este un spaţiu în care poate acţiona Duhul Sfânt, şi nu este un parlament. Părinţii Sinodali sunt invitaţi să se exprime liber. Vor putea comunica cu media după cum vor, cu responsabilitate.”