Sărbătorirea la Cluj a fondatoarei Congregaţiei Surorilor Sfântul Iosif al Apariţiei
25.06.2015, Cluj (Catholica) - Duminică, 21 iunie 2015, sub semnul Anului Vieţii Consacrate, Congregaţia Surorilor Sfântului Iosif al Apariţiei (SJA) şi-a prezentat carisma şi activitatea în lume şi în mod particular în România. La Cluj-Napoca, surorile acestei Congregaţii îşi desfăşoară activitatea de rugăciune şi apostolat în parohia Mănăştur 1 Vest. Evenimentul s-a desfăşurat în biserica cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt din această parohie, cu ocazia sărbătorii Sfintei Emilia de Vialar, fondatoarea Congregaţiei de viaţă consacrată patronată de Sf. Iosif, care în prezent este constituită din 162 de comunităţi aflate în 29 de ţări de pe toate continentele.
Programul a cuprins Sfânta Liturghie duminicală, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu pr. paroh Ovidiu Lăpuşte, pr. Augustin şi pr. Severian din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare şi pr. Florin Isac, ceremonier. Au participat credincioşii parohiei Mănăştur 1 Vest, numeroase surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului şi membre ale Reuniunii Mariane. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei şi de copiii din grupul coordonat de sora Gabriela SJA.
În cuvântul de învăţătură, Ierarhul de Cluj-Gherla a mulţumit lui Dumnezeu „pentru aceste ‘podoabe ale Bisericii’ care sunt persoanele consacrate” şi a mulţumit superioarelor Congregaţiei Surorilor Sfântului Iosif al Apariţiei pentru că au acceptat cererea IPS Arhiepiscop George Guţiu, de vrednică pomenire, de a veni în Eparhia de Cluj-Gherla. Sfânta Emilia de Vialar, pomenită în calendarul latin la 17 iunie, şi-a oferit viaţa lui Dumnezeu mai ales prin slujirea săracilor. PS Florentin a oferit credincioşilor modelul acestei sfinte a Bisericii: „Sfânta Emilia s-a născut în 1797 şi şi-a petrecut prima perioadă a vieţii într-o familie nobilă.”
„A avut curajul de a se detaşa de viaţa în prosperitate pe care, datorită rangului tatălui ei, o ducea, şi, urmare a unei predici ascultate într-o parohie în zonă, a decis să-şi dedice viaţa lui Dumnezeu… Ea a început să ofere din ceea ce avea: haide, hrană, dar acest lucru îl deranja pe Baronul de Vialar şi risca să-i strice şi faima. Tânăra Emilia nu s-a lăsat, şi-a continuat apostolatul, vizitând şi bolnavii săraci din oraş, ducându-le de mâncare, încurajându-i, spunându-le un cuvânt de alinare. Dumnezeu şi-a continuat lucrarea cu Emilia care a reuşit să achiziţioneze o casă unde a fost urmată de încă trei tinere şi, în noaptea de Crăciun a anului 1832, a întemeiat Congregaţia Sfântului Iosif al Apariţiei”.
„În viaţa surorilor SJA se îmbină rugăciunea şi apostolatul”, a arătat Episcopul prezentând spiritualitatea şi carisma acestei Congregaţii. „Liniile directoare sunt iubirea de Dumnezeu, întâlnirea cu El în rugăciune, iubirea faţă de aproapele prin slujirea apostolică a celor nevoiaşi, şi, nu în ultimul rând, o iubire universală, o iubire dincolo de orice graniţe, de orice barieră de rasă, limbă sau religie, o iubire cu adevărat ecumenică – sunt câteva idei în care am rezumat acest adevărat ‘miracol al Bisericii’ pe care Congregaţia Sf. Iosif al Apariţiei îl împlineşte în lume.”
PS Florentin le-a amintit pe surorile care au venit în România în anul 1992: sora Rochina, sora Maria şi sora Bruna, „care au desfăşurat un frumos apostolat. O prezenţă remarcabilă a fost cea a sorei Carmen, care a dat un exemplu extraordinar: ea a iniţiat masa săracilor în demisolul acestei biserici, avea un curaj deosebit şi puterea de a-i îmbrăţişa pe cei care veneau să servească o supă caldă, să asculte un cuvânt bun, chiar dacă de multe ori erau într-o stare jalnică… Îi mulţumim lui Dumnezeu şi mulţumim surorilor Congregaţiei Sf. Iosif al Apariţiei, care se află şi la Negreşti Oaş, unde desfăşoară de asemenea un frumos apostolat.”
Celebrarea liturgică a fost urmată de o prezentare, însoţită de imagini, realizată de surorile SJA, a vieţii Sfintei Emilia de Vialar şi a Congregaţiei Surorilor Sf. Iosif al Apariţiei. În cele expuse, s-a arătat că în prezent, „gesturile prin care surorile răspund iubirii lui Dumnezeu se concretizează în diferite activităţi la Negreşti Oaş şi la Cluj-Napoca: evanghelizare prin cateheză la diferite grupuri de vârstă, predarea religiei în şcoli, diverse activităţi pastorale la nivel local şi eparhial; însoţirea şi ajutorarea copiilor şi a familiilor în dificultate, ajutor pentru copiii cu risc de abandon şcolar, vizite în familii şi la spitale, primirea şi ascultarea persoanelor în nevoie; ecumenism: cu gesturi simple încercăm să fim o punte de comuniune între diferite confesiuni.”
Programul zilei s-a încheiat printr-o mărturie cutremurătoare primită de la sora Archangela SJA, care se află într-o comunitate din Alep, oraş aflat în zonă de conflict: „Ieri, toată ziua şi toată noaptea, a fost un infern, cea mai grea perioadă din ultimii 4 ani, zeci şi zeci de bombe au căzut asupra oraşului. În jurul nostru au fost 45 de morţi, 145 de răniţi grav dintre care 50 de copii, fără a pune la socoteală distrugerea şi frica ce predomină… Suntem foarte unite în comunitatea noastră şi aceasta ne dă forţa de a merge înainte, împărtăşind profund suferinţele fraţilor noştri. Vă reasigur că suntem bine: obosite, dar senine. Continuăm să ne rugăm Domnului. Simţim protecţia Sa, precum şi a Sf. Iosif şi a Sf. Emilia. Vă rog, mulţumiţi tuturor pentru susţinerea pe care ne-o oferă prin rugăciunile lor.”