Papa cere scuze Americii Latine pentru păcatele împotriva popoarelor indigene
10.07.2015, Santa Cruz (Catholica) - Pe urmele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a cerut joi iertare pentru crimele comise împotriva populaţiilor indigene din America Latină, în „aşa numita cucerire Americii”. „Vă spun cu regret: s-au comis multe şi grave păcate împotriva popoarelor native din America în numele lui Dumnezeu”, a afirmat el pe 9 iulie. „Predecesorii mei au recunoscut acest lucru, CELAM (Consiliul Episcopilor Latino-Americani) a spus aceasta, şi vreau să îl spun şi eu. Ca Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, cer ca Biserica ‘să îngenuncheze în faţa lui Dumnezeu şi să implore iertarea pentru păcatele trecute şi prezente ale fiilor ei’.”
„Şi doresc să vă spun, şi aş vrea să fiu foarte clar, după cum era Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea: cer cu umilinţă iertare nu numai pentru ofensele propriei Biserici, ci şi pentru crimele comise împotriva populaţiilor indigene în timpul aşa-numitei cuceriri a Americii. Şi împreună cu această cerere de iertare, pentru a fi corecţi, cer să amintim şi de miile de preoţi şi Episcopi care logicii sabiei au opus cu putere forţa Crucii. A existat păcat, a existat păcat şi încă din belşug, însă acolo, unde a existat păcatul, unde a fost din belşug păcatul, a prisosit harul prin aceşti oameni care au apărat dreptatea popoarelor native.”
Afirmaţiile au fost făcute în cadrul discursului adresat Întâlnirii Mondiale a Mişcărilor Populare, care se desfăşoară în Bolivia. Papa Francisc se află actualmente în mijlocul călătoriei sale din 5-13 iulie în America Latină, ce a început în Ecuador şi se va încheia în Paraguay. În discursul său, Pontiful a vorbit împotriva „colonialismului, vechi şi nou, care reduce ţările sărace la simpli furnizori de materii prime şi mână de lucru la preţ mic, generează violenţă, sărăcie, migraţii forţate şi toate relele pe care le avem sub ochii noştri. […] Aşadar să spunem nu vechilor şi noilor forme de colonialism. Să spunem da întâlnirii dintre popoare şi culturi. Fericiţi cei care lucrează pentru pace.”
Sfântul Părinte a chemat la schimbări care respectă mediul, muncitorii şi familiile. A vorbit despre „schimbarea concepută nu ca ceva care într-o zi va avea loc pentru că s-a impus schimbarea politică aceasta sau aceea sau pentru că s-a instaurat structura socială aceasta sau aceea. Ştim cu durere că o schimbare de structuri care nu este însoţită de o sinceră convertire a atitudinilor şi a inimii ajunge mai devreme sau mai târziu să se birocratizeze, să se corupă şi să dispară.” A vorbit şi împotriva persecuţiilor pe motive de credinţă din Orientul Mijlociu şi din alte părţi ale lumii. „Trebuie să denunţăm şi acest lucru: în acest al treilea război mondial – ‘în rate’ – pe care îl trăim există un fel de genocid în desfăşurare şi care trebuie să se oprească.”