Papa a trimis o scrisoare pentru a marca bicentenarul naşterii lui Don Bosco
16.07.2015, Vatican (Catholica) - Pentru a marca bicentenarul naşterii Sf. Ioan Bosco, fondator al familiei saleziene, Papa Francisc a trimis o telegramă superiorului Ordinului, Don Angel Fernandez Artime. În mesaj, Papa îl descrie pe sfântul italian ca un „păstor al tinerilor” care a dezvoltat un model de educaţie şi creştere spirituală pentru tineri, în special pentru cei de la marginea societăţilor moderne. În scrisoarea datată pe 24 iunie, sărbătoarea Sf. Ioan Bosco, Pontiful aminteşte recentele sale întâlniri cu membri ai familiei saleziene în Bazilica dedicată Fecioarei Ajutorului Creştinilor, din Torino, unde este îngropat sfântul din secolul al XIX-lea.
În cele două secole, de când Don Bosco a lucrat cu copiii străzii şi cu tinerii dezavantajaţi în oraşul italian nordic, Papa a spus că Europa şi lumea s-au schimbat semnificativ, dar aspiraţiile tinerilor nu. În timp ce ei caută întâlnirea cu Dumnezeu şi cu aproapele lor, se confruntă cu aceleaşi provocări privind „descurajarea, anemia spirituală şi marginalizarea”. Vorbind despre moştenirea lui Don Bosco, Pontiful a spus că trebuie să se lucreze în prima linie în a oferi o educaţie inclusivă, ferm înrădăcinată în credinţă şi spiritualitate. Această viziune amplă şi exigentă poate fi rezumată în fraza „educaţi prin evanghelizare şi evanghelizaţi prin educaţie”.
În inima viziunii lui Don Bosco, a continuat Sfântul Părinte, este iubirea în acţiune, ajungând la cei care au mai mare nevoie. Impulsul misionar neobosit a contribuit la dezvoltarea unei mişcări vaste a săracilor slujindu-i pe săraci, depăşind graniţele limbii, rasei, culturii şi religiei. Această muncă a fost mereu caracterizată de un spirit de bucurie şi celebrare, oferind tinerilor spaţiu amplu pentru sporturi şi jocuri, teatru şi activităţi muzicale. Astăzi, familia saleziană continuă să depăşească noi graniţe, folosind noi mijloace de comunicare pentru a dezvolta proiecte educaţionale în locuri marcate de migraţie, nedreptate, colonizare ideologică şi idolatria banului. Papa a făcut apel la salezienii de astăzi să îi asculte pe tineri şi să le vorbească într-un limbaj pe care ei îl pot înţelege.