Cardinalul Müller despre Sinod, despre Medjugorje și despre lefebvriști
06.08.2015, Vatican (Catholica) - Sinodul despre Familie din octombrie va trebui să trateze „provocarea de a găsi căi pastorale pentru o integrare mai puternică în comunitate” pentru persoanele care se află în „situații dificile”, „fără reduceri ale cuvântului lui Isus și a respectivei învățături a Bisericii”. Cardinalul Gerhard Ludwig Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, intervievat de katholisch.de, a confirmat că Congregația se va ocupa de Medjugorje în toamnă, a spus că nu există „noutăți substanțiale” cu lefebvriștii, a elogiat Enciclica Papei, Laudato si’, și călătoria sa în America Latină, care a arătat angajarea Bisericii pentru „o autentică teologie a eliberării”, citim în materialul publicat în traducere pe Ercis.ro.
În urma polemicilor provocate de o declarație a sa în privința misiunii fostului Sfânt Oficiu de „a structura teologic” pontificatul, Cardinalul a asigurat: „Fidelitatea față de Papa de-a lungul întregii mele vieți a fost mereu dorința inimii mele”. „Problemele referitoare la căsătorie și la familie au primit în timpul nostru o nouă actualitate”, a afirmat Cardinalul german în vederea Sinodului din octombrie. „Trebuie să ajutăm persoanele, inclusiv pe catolici, să înțeleagă din nou ce sens are a se căsători și, în acest mod, a se lega și public de o ființă umană. Pregătirea și însoțirea căsătoriei au nevoie de o reînnoire și de o aprofundare. Biserica trebuie să se adreseze din nou familiei și familia trebuie să se deschidă din nou Bisericii.”
„În sfârșit, există cunoscutele probleme ale însoțirii pastorale a persoanelor aflate în situații dificile: aici Sinodul se află în fața provocării de a găsi căi pastorale pentru o mai puternică integrare în comunitate, fără reduceri ale cuvântului lui Isus și a respectivei învățături a Bisericii. Pentru viitorul Bisericii și al societății, familia este de o semnificație de neînlocuit”. Recenta călătorie a Papei Francisc în America Latină „arată că Biserica trebuie să se angajeze pentru o autentică teologie a eliberării”, o teologie care „nu este aliniată ideologic, ci caută binele omului și al societății”, a afirmat Cardinalul Müller, subliniind că lucrarea sa scrisă la patru mâini cu teologul peruvian Gustavo Gutierrez, publicată cu prefața Pontifului argentinian însuși, „este un semn în acest sens”.
Prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței a răspuns și la o întrebare cu privire la discuția provocată de o declarație a sa cu privire la faptul că misiunea dicasterului său ar fi aceea de „a structura teologic” pontificatul: „Preocuparea mea era să indic misiunea specifică a Congregației pentru Doctrina Credinței: să promoveze și să protejeze credința și morala în toată Biserica Catolică în numele Papei”. Fostul Sfânt Oficiu, în acest sens, „îl ajută pe Succesorul lui Petru în pregătirea documentelor importante – să ne gândim de exemplu la cele două mari Enciclice, Lumen fidei și Laudato si’ -, publică tot în numele Papei documente referitoare la noi chestiuni și se dedică problemelor urgente pentru Papa ‘pentru a le aprofunda teologic'”.
„Personal, fidelitatea față de Papa de-a lungul întregii mele vieți a fost mereu dorința inimii mele”. Cât privește Enciclica pe tema ecologiei, „este vorba de o circulară care continuă tradiția Enciclicelor sociale. Sunt foarte recunoscător Sfântului Părinte pentru Enciclică”.
În cele din urmă, Cardinalul german a răspuns la câteva întrebări referitoare la cunoscutele dosare examinate de dicasterul său. Cu privire la tratativele cu lefebvriștii, „nu există noutăți substanțiale. Sfântul Părinte dorește să rămână asupra problemei ‘cu tenacitate și răbdare'”, iar în vederea obiectivului unui „preambul doctrinal” pe care grupul schismatic ar trebui să îl semneze pentru a se putea reconcilia cu Biserica Catolică, „în ultimele luni au existat întâlniri de diferite genuri menite să întărească încrederea reciprocă”.
Cu privire la decizia Vaticanului referitoare la localitatea Medjugorje, din Bosnia Herțegovina, unde câțiva vizionari susțin că au loc apariții mariane, Cardinalul Müller a reafirmat că comisia condusă de Cardinalul Camillo Ruini „a examinat profund întreaga chestiune” și documentația va fi examinată de Congregația pentru Doctrina Credinței „la sesiunea ordinară din toamnă”. Dicasterul va comunica apoi propria părere Papei pentru o „decizie”. În sfârșit, „procesul lung și răbdător de dialog” cu surorile americane din Leadership Conference of Women Religious a dus în lunile trecute, cu încheierea unei vizitări anevoioase, la un „rezultat pozitiv”.