Prima Liturghie în Cuba: Creștinii slujesc oamenilor, nu ideologiilor
20.09.2015, Havana (Catholica) - La prima Liturghie din cadrul călătoriei apostolice pe care o face în Cuba, Papa Francisc și-a dedicat predica chemării creștine la slujire, care nu este niciodată ideologică, ci presupune punerea propriilor interese deoparte de dragul altora. „A fi creștin presupune promovarea demnității fraților și surorilor noastre, a lupta pentru aceasta, a trăi pentru ea”, a spus Sfântul Părinte pe 20 septembrie, adresându-se la zeci de mii de persoane strânse pentru Liturghie în Plaza de la Revolucion din Havana. „De aceea creștinii sunt constant chemați să lase deoparte propriile dorințe, căutarea puterii, și să privească în schimb spre cei mai vulnerabili.”
Pontiful a avertizat împotriva ispitei de a-i sluji doar pe cei ai noștri, care este auto-slujire și conduce la excludere. În schimb slujirea presupune a-i pune pe alții în centru, o apropiere de semeni până în punctul de a suferi uneori pentru a-i ajuta. „Slujirea nu este niciodată ideologică, pentru că noi nu slujim idei, noi slujim persoane”, a spus el. Liturghia din Havana este primul eveniment major din vizita apostolică în această națiune insulară, dintre 19 și 22 septembrie. Este al treilea Pontif care vizitează țara, după Sf. Papă Ioan Paul al II-lea în 1998 și Papa Benedict al XVI-lea în 2012.
Predica a fost centrată pe lectura evanghelică a zilei, în care discipolii dezbat cine este cel mai mare dintre ei. Conform relatării lui Marcu, Isus i-a întrebat despre ce au discutat, iar ei au rămas tăcuți. „Și noi putem fi prinși în aceleași discuții: cine este cel mai mare?”, a spus Papa. A explicat apoi că Isus nu îi forțează pe discipoli să reveleze natura discuțiilor lor, dar „întrebarea rămâne, nu doar în mințile discipolilor ci și în inimile lor”. Această întrebare despre cine este mai mare se află și în inimile noastre, iar istoria umanității a fost marcată de răspunsuri la ea. Isus însă nu se teme de întrebările noastre sau de umanitatea noastră, ci „cunoaște ascunzișurile inimii omului și, ca un bun învățător, este mereu gata să ne încurajeze și să ne sprijine”.
Papa Francisc a evidențiat apoi faptul că Isus ne prezintă o „logică a iubirii” care este pentru toți, nu doar pentru câțiva privilegiați. „Departe de orice tip de elitism, orizontul spre care indică Isus nu este al câtorva sufletele privilegiate capabile de a atinge înălțimile cunoașterii sau diferite niveluri de spiritualitate”, a spus el. În schimb este „ceva care poate să pregătească viețile noastre cotidiene pentru eternitate”. Isus spune că cei care doresc să fie primii trebuie să dorească să slujească, și nu să fie slujiți, a observat Papa. „Le tulbură ‘logica’, mentalitatea, pur și simplu spunându-le că viața este trăită autentic în angajamentul concret față de semeni”.
Sfântul Părinte a mai spus că trebuie să fim atenți la această chemare la a-i sluji pe ceilalți, în slăbiciunile lor, fie ei din familiile noastre, din societate sau din popor. „La suferințele lor, la fețele lor fragile și abătute ne spune Isus să privim și să le iubim. Oameni cu trup și sânge, oameni cu vieți și istorii personale, cu toate fragilitățile lor: aceștia sunt cei pe care Isus ne cere să îi protejăm, să îi îngrijim, să îi slujim.”
Pontiful s-a adresat apoi poporului cubanez observând tendința lor spre festivități, prietenie și lucruri frumoase. „Este un popor care merge în marș cu cântece de laudă”, a spus el. Deși rănit asemenea altor popoare, poporul cubanez știe „cum să stea cu brațele deschise, să umble în speranță, deoarece are o vocație a măreției. Nu neglijați acestea pentru planuri care pot fi seducătoare, dar care nu țin cont de fața persoanei de lângă voi.” Și a încheiat: „Să nu uităm Vestea cea Bună auzită astăzi: importanța unui popor, a unei națiuni, și importanța persoanelor, care se bazează mereu pe modul în care caută să slujească pe frații și surorile vulnerabile. Aici întâlnim roadele unei umanități autentice. Oricine nu trăiește pentru a sluji, nu îi ‘slujește’ să trăiască.”