Cathedral Plaza nu poate intra în legalitate (comunicat ARCB)
20.09.2015, București (Catholica) - „Hoțul strigă hoții”, spune o vorbă din popor. Ultimele declarații ale „Cathedral Plaza” denotă deruta în care se află reprezentanții MBD după ce au pierdut ultimul proces și pe principalul aliat din Primăria Capitalei, pe primarul suspendat Sorin Oprescu.
Prin comunicatul de presă lansat în data de 18 septembrie a.c., Millenium Building Development (MBD) încearcă să deturneze atenția opiniei publice de la realitatea de fapt și de drept în care se află clădirea ilegală Cathedral Plaza, lansând atacuri la adresa Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, a instanțelor de judecată și, mai nou, a Primăriei Municipiului București. După ce anterior lăudaseră demersurile primarului Sorin Oprescu și acuzaseră prelații catolici că nu au discernământ, acum acuză instanțele că ar fi influențate subliminal!
„Raționamentele juridice” ale MBD au fost dezvăluite încă din 2006 de către Inspectoratul de Stat în Construcții, care a arătat printr-un studiu semnat de 12 experți că, în procesul de avizare și autorizare, MBD a încălcat zeci de legi și reglementări naționale și internaționale. Ele au fost sancționate de Justiția din România, care în 2010 a anulat autorizația de construire, iar în 2013, prin decizia irevocabilă nr. 456 a Curții de Apel Ploiești, a dispus desființarea clădirii ilegale. Aceleași „raționamente” au fost infirmate și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin decizia 10787 din 2012, în dosarul MBD versus România.
Pentru informarea corectă a opiniei publice, trebuie cunoscut faptul că judecătorul care pronunțase suspendarea temporară a desființării Cathedral Plaza, a încălcat la rândul său legea prin hotărârea dată, iar soluția sa, citată de către MBD în comunicat, a fost anulată, astfel încât Cathedral Plaza nu poate intra în legalitate și trebuie dezmembrată.
Conform principiilor statului de drept, hotărârea judecătorească de desființare a unei clădiri, asupra căreia nu mai poate fi exercitată nici o cale de atac – cum este cazul Cathedral Plaza – este inclusă în ordinea de drept, neputând fi înlăturată prin nici o altă procedură. Pentru restabilirea adevărului, amintim că cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza a fost depusă de către MBD la 27.02.2013, adică ulterior datei la care sentința de demolare devenise irevocabilă (23.01.2013).
Respingem toate acuzațiile aduse, care sunt de altfel de mult timp uzitate, și ne exprimăm speranța că Primarul General interimar al Capitalei, respectând principiile statului de drept, va pune imediat în aplicare hotărârea irevocabilă de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza. (pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhidiecezei de București, tel. 0755 065 069)
Dar cum? Singura modalitate de desfiintare pentru structura de beton armat la asemenea inaltime si dimensiune este prin implozii. Care sunt ca un mic cutremur, care sigur va afecta structura catedralei de langa. Si mai exista si aria de cadere a molozului care chiar si minima nu este nici in cazul celor mai atente demolari doar in aria construita a cladirii (am vazut in documentare de demolare din USA in New York, unde cred ca se fac cele mai atente demolari cladirile fiind foarte apropiate unele de altele – de obicei se demoleaza un cvartal nu doar o singura cladire). Foarte complicat, si trebuie facuta cu grija.
Cathedral Plaza este construită pe structură metalică, deci se demontează; iar betonul, acolo unde este, se taie. În plus, aşa cum s-a construit, se poate şi desfiinţa clădirea ilegală, care prezintă un pericol mai mare pentru catedrală în momentul de faţă decât ar reprezenta procedeul de demontare a ei. Există studii care stabilesc cum poate fi demontată; în plus, chiar unul dintre arhitecţii clădirii a declarat că demontarea este posibilă.
Pai atunci se demonteaza si va ramane parcajul subteran, care este din beton armat, care este ceva urias, tin minte cand il faceau erau toate strazile un noroi acolo si cred ca are mai multe nivele si este foarte util in zona. Primaria ar putea plati demontarea si parcajul subteran va ramane in proprietatea primariei care il va inchiria utilizatorilor de masini in centrul Bucurestiului urmand sa isi acopere costurile in timp si eu cred ca va face si profit. Tot spun ca este scump sa faci parcari subterane in Bucuresti – pai uite una gata facuta trebuie doar s-o iei (ma rog o cheltuiala sa te duci s-o iei, faci si ceva corect).
Este un plan copilaresc stiu, dar poate este fezabil, de ce n-ar fi? Evident este fezabil doar in ideea ca s-ar obosi Primaria sa se riste sa plateasca pentru asta nu sa astepte sa vina un antreprenor privat sa demonteze ca primarul nu vrea „sa cheltuie banii bucurestenilor” – banii sunt acolo ca sa-i cheltuie, daca are dubii poate face referendum local, nu trebuie sa tinem alegeri doar pentru liderii locali ci si ne pot intreba in deciziile mai importante pe care le iau, ca n-am ales un rege am ales un primar.