Congres mondial pentru formarea preoților la Vatican: mărturia unui participant
26.11.2015, Oradea (Catholica) - Întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc a fost momentul culminant al lucrărilor Congresului mondial organizat de către Congregația pentru Cler din Vatican cu ocazia aniversări a 50 de ani de la promulgarea decretelor conciliare Presbyterorum ordinis (despre slujirea și viața preoțească) și Optatam totius (despre formarea preoțească). A fost o întâlnire edificatoare în care, cei prezenți, ne-am hrănit din cuvintele calde și sincere ale Sfântului Părinte. După salutul Cardinalului Beniamino Stella, prefectul Congregației pentru Cler, sub egida căreia s-a desfășurat acest Congres, Suveranul Pontif a ținut un discurs presărat de exemple din viața lui de preot, apoi maestru de novici, Episcop și în cele din urmă, Cardinal și Papă. Cei prezenți în Sala Regia l-au aplaudat în diverse rânduri, mai ales atunci când își permitea să introducă câte o glumă în discursul său.
Desfășurat în zilele de 19 și 20 noiembrie, Congresul intitulat: „O vocație, o formare, o misiune” a fost un moment de întâlnire și împărtășire dintre rectorii, vicerectorii, formatorii și responsabilii cu formarea preoțească din Diecezele din întreaga lume. Au participat peste 500 de formatori, iar cei care au ținut conferințe au fost specialiști în domeniile științelor sacre dar și păstori ai unor comunități reprezentative din Biserica Universală. Din Biserica Greco-Catolică din România au participat pr. Călin Bot, rectorul Seminarului „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj Napoca, iar de la Seminarul „Sf. Vasile Grigore și Ioan” din Oradea a participat vicerectorul Florin Bode și subsemnatul.
Ziua de joi, 19 noiembrie a fost dedicată în întregime conferințelor. Primul care a transmis mesajul participanților a fost Eminența Sa, Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat. Au urmat apoi unii conferențiari de seamă precum: pr. Amadeo Cencini, psiholog și profesor la Universitățile Pontificale Saleziana și Gregoriana; Mons. Antonio Pitta, profesor de Noul Testament la Universitatea Pontificală Laterana; Mons. Mauro Rivella, secretarul Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic, precum și distinșii Cardinali Séan Patrick O’Malley, Arhiepiscop de Boston, Fernando Filoni, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, Crescenzio Sepe, Arhiepiscop de Napoli, Luis Antonio Tagle, Arhiepiscop de Manila, Manuel Clemente, Patriarh de Lisabona, Giuseppe Versaldi, prefectul Congregației pentru Educația Catolică și, nu în ultimul rând, Beniamino Stella, prefectul Congregației pentru Cler.
În dimineața zilei de 20 noiembrie toți participanții la Congres au avut bucuria de a fi primiți în audiență de Papa Francisc în Sala Regia din Vatican. La finalul acestei audiențe, Cardinalii, Episcopii, profesorii conferențiari și anumiți rectori de seminarii l-au salutat personal pe urmașul Sfântului Petru. Împreună cu rectorii diferitelor Dieceze din lume precum Milano, Liban sau alte dieceze din Statele Unite, am avut bucuria să îl salut personal și să îi pot oferi Sfântului Părinte, în numele tuturor seminariștilor din întreaga lume, o icoană pictată pe lemn la Oradea, icoană ce o reprezintă pe Sf. Fecioară. Surprins de tinerețea pe care nu am putut-o ascunde, Papa m-a încurajat, asigurându-mă pe mine și pe toți membrii comunității ce o reprezentam, de rugăciunea sa. S-a bucurat de icoana pe care i-am făcut-o cadou și a binecuvântat-o. M-a binecuvântat și pe mine cerându-mi să transmit binecuvântarea sa seminariștilor și formatorilor de la Oradea și din întreaga Românie.
„O vocație, o formare, o misiune” avem toți deoarece un singur Domn ne-a chemat. Acest lucru l-am înțeles în cadrul celor două zile de întâlnire în cetatea eternă. A fost o experiență deosebită și cred că roadele nu vor întârzia să apară. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul chemării și mai ales pentru faptul că, în această lume tot mai ostilă față de Biserică, reușim să găsim forța de a merge înainte pe calea Domnului, indiferent de provocările ce le avem. (pr. Anton Cioba pentru EGCO.ro)