Cristos înviat aduce speranță în lumea torturată de conflicte
27.03.2016, Vatican (Catholica) - În mesajul pentru Paști, Papa Francisc, după ce a prezidat în Piața San Pietro Sfânta Liturghie, a amintit rănile lumii, „plină de persoane care suferă cu trupul și cu sufletul”. Sfântul Părinte, care a dat binecuvântarea Urbi et Orbi de la balconul central al Bazilicii Vaticanului, s-a oprit asupra dramei „delictelor care nu rareori se întâmplă între zidurile casei” și asupra tragediei „conflictelor armate pe scară largă, care supun întregi populații la încercări de nedescris”. Gândul Pontifului s-a îndreptat, în particular, spre populațiile din țările torturate de războaie, spre victimele terorismului și spre imigranți.
Doar Dumnezeu, cu milostivirea Lui eternă, poate umple „văile spirituale și morale ale omenirii”, „golurile care se deschid în inimi și care provoacă ură și moarte”. Isus răstignit și înviat, a spus Papa, „ne dăruiește privirea Sa de blândețe și compasiune față de cei flămânzi și însetați, de cei străini și cei aflați la închisoare, de cei marginalizați și eliminați, de victimele asupririi și ale violenței”. „Cristos cel înviat să arate căi de speranță pentru îndrăgita Sirie, țară sfâșiată de un lung conflict, cu tristul alai de distrugere, moarte, dispreț față de dreptul umanitar și decăderea conviețuirii civice”, a început Sfântul Părinte enumerarea zonelor din lume cuprinse de conflicte.
„Mesajul de viață, care a răsunat prin glasul îngerului de lângă piatra de mormânt dată la o parte, să învingă împietrirea inimilor și să promoveze o întâlnire rodnică între popoare și culturi în celelalte zone din bazinul Mediteranei și din Orientul Mijlociu, în special în Irak, Yemen și Libia. Chipul omului nou, care strălucește pe chipul lui Cristos, să încurajeze în Țara Sfântă conviețuirea dintre israelieni și palestinieni, precum și disponibilitatea răbdătoare și efortul zilnic de a căuta edificarea bazelor unei păci juste și durabile prin negocieri directe și sincere. Stăpânul vieții să însoțească și eforturile menite să ducă la o soluționare definitivă a războiului în Ucraina, inspirând și sprijinind inițiative de ajutor umanitar, printre care eliberarea persoanelor deținute.”
Pontiful a amintit și „victimele terorismului, formă oarbă și necruțătoare a violenței care nu încetează să verse sânge nevinovat în diferite părți ale lumii, cum s-a întâmplat la recentele atentate din Belgia, Turcia, Nigeria, Ciad, Camerun și Coasta de Fildeș și Irak”, rugându-se de asemenea ca Domnul „să îndrepte spre un sfârșit bun germenii de speranță și perspectivele de pace din Africa”. Mesajul pascal „să se reverse tot mai mult asupra poporului venezuelan în condițiile grele în care se află și asupra celor care au în mâinile lor destinul țării, ca să se poate lucra în vederea binelui comun, căutând spații de dialog și colaborare cu toți”.
Cristos cel înviat, a spus Sfântul Părinte, „ne îndeamnă să nu uităm de oamenii aflați pe cale, în căutarea unui viitor mai bun, mulțime tot mai numeroasă de migranți și refugiați – printre care mulți copii – care fug de război, foame, sărăcie și nedreptate socială”. „Cu frații și surorile noastre care sunt persecutați pentru credință și pentru fidelitatea lor față de numele lui Cristos, și în fața răului care pare să fie mai tare în viața atâtor persoane, să ascultăm din nou cuvântul mângâietor al Domnului: ‘Nu vă temeți, Eu am învins lumea’. Astăzi este ziua strălucitoare a acestei victorii, pentru că Cristos a călcat moartea și prin învierea Lui a făcut să strălucească viața și nemurirea.”