Tânăr creștin din Pakistan arestat pentru „blasfemie digitală”
22.09.2016, Roma (Catholica) - În Pakistan, creștinul de șaisprezece ani Nabeel Masih a ajuns în plasa controversatei legi a blasfemiei, implicat și denunțat de unii de vârsta lui care îl acuză că a distribuit o fotografie considerată disprețuitoare cu „Khana-e-Kaaba”, edificiul din centrul moscheii din Mecca, loc sacru pentru islam. Incidentul a avut loc într-un sat de lângă Bhai Pheru, în districtul Kasur, provincia Punjab. Acuzatorii au invocat art. 295a din Codul de Procedură Penală, care pedepsește disprețul față de islam. Nabeel a fost arestat, citim în materialul de la Vatican Insider, tradus pentru ITRC.ro de pr. Mihai Pătrașcu.
Așa cum a declarat pentru Vatican Insider avocata creștină Aneeqa Maria Anthony, conducătoarea ONG „The Voice”, care a mers imediat la fața locului, creștinii din district se tem acum de represalii în masă, care au caracterizat cazuri de presupusă blasfemie în trecut. În sat trăiesc circa 30 de familii creștine care ar putea să fie ușor ținta unei „pedepse colective”. Conform poliției locale, a explicat avocata Anthony, „a fost necesar să se înregistreze un denunț împotriva lui Nabeel tocmai pentru a evita explozii de justiție sumară și pentru a ocroti viața tânărului”. Atenția poliției rămâne ridicată în zonă.
Nabeel este orfan de mamă, și tatăl său, muncitor umil, duce înainte o familie cu șase copii. „Sunt persoane care nu au mijloacele pentru a obține vreun ajutor legal”, afirmă Anthony. Conform rudelor și cunoscuților, Nabeel „este un tânăr inteligent și rațional, care nu ar vrea niciodată să rănească sentimentele altuia. Este vorba desigur de o lovitură urâtă pe care i-au dat-o cei de vârsta lui”. În Pakistan este în creștere numărul denunțurilor de blasfemie care înregistrează presupusul dispreț față de islam comis pe web sau pe rețelele sociale. Printre cazurile recente, creștinul James Nadeem a fost arestat datorită unui mesaj trimis pe WhatsApp în districtul Gujrat, tot în provincia pakistaneză Punjab. Într-un alt caz, creștinul Usman Masih a fost acuzat că a trimis un mesaj ofensator pe mesageria de la Facebook.
Episcopul catolic Samson Shukardin, al Diecezei Hyderabad, este și un avocat stimat și în trecut a apărat cazuri în tribunal, angajându-se în Comisia Dreptate și Pace: „Sunt cazuri foarte delicate și este într-adevăr dificil de obținut dreptate”, a confirmat pentru Vatican Insider. „Scenariul este același: un credincios acuzat, iar acuza este mereu de demonstrat, dar apoi întreaga comunitate riscă o pedeapsă colectivă”, a explicat pentru Agenția Fides pr. Emmanuel Parvez care, în Dieceza de Faisalabad, în Punjab, încearcă să prevină aceste incidente.
Îngrijorează mai ales abuzul cu privire la legea blasfemiei, invocată ca pretext, adesea pentru a rezolva controverse private care nu au nimic de-a face cu religia. După presiunile din partea Bisericilor și a numeroase organizații ale societății civile, instituțiile pakistaneze au decis acum să examineze folosirea improprie a legii blasfemiei. În săptămânile trecute, Comisia pentru Drepturile Omului a Senatului din Pakistan a anunțat că dorește să înceapă o serie de întâlniri pentru a discuta chestiunea cu experți legali, cercetători din religie și alte organe competente, cum ar fi Consiliul ideologiei islamice.
Comisia a specificat că nu dorește să ceară modificări la lege, ci să garanteze egala punere în practică a ei, dat fiind faptul că prea multe persoane nevinovate, cetățeni pakistanezi din toate religiile, au suferit din cauza folosirii sale improprii. Printre cazurile cele mai cunoscute este cel al Asiei Bibi, femeie creștină condamnată la moarte, al cărei caz va fi examinat și discutat în fața Curții Supreme din Pakistan, în luna octombrie, al treilea și ultimul grad de judecată. Pakistanul – unde printre 200 de milioane de musulmani trăiesc circa 4 milioane de creștini și tot atâția hinduși – are una dintre legile cele mai dure împotriva blasfemiei din țările cu majoritate islamică, lege care include o gamă vastă de acțiuni sau comentarii care pot să fie interpretate ca „defăimare a islamului”.
Legea, introdusă în 1986 de dictatorul Mohammad Zia-ul-Haq fără nicio trecere prin Parlament, prevede închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea. Conform datelor Comisiei Dreptate și Pace a Episcopilor din Pakistan, 200 de creștini, 633 de musulmani, 494 de Ahmadi și 21 de hinduși (peste 1300 de cazuri în total) au fost denunțați pentru blasfemie din 1987 până în 2013. În 2014, denunțările înregistrate au fost 1400, în timp ce în ultimii 30 de ani 70 de acuzați de blasfemie au fost victime ale execuțiilor extrajudecătorești.