Papa Francisc: Pacea cere dreptate și respectarea drepturilor omului
29.11.2017, Nay Pyi Taw (Catholica) - Într-un discurs important ținut în Myanmar, Papa Francisc le-a spus liderilor țării să lase conflictul în urmă și să lucreze pentru pace, promovând dreptatea și respectarea drepturilor tuturor cetățenilor, indiferent de religie sau etnie. „Procesul greu de construire a păcii și a reconcilierii naționale poate înainta numai prin angajarea pentru dreptate și respectarea drepturilor umane”, le-a spus Pontiful autorităților pe 28 noiembrie.
Vorbind din capitala țării în prima sa zi plină din cele șase ale călătoriei în Myanmar și Bangladesh, Sfântul Părinte a subliniat că dreptatea este înțeleasă din vechime ca „voința de a recunoaște fiecăruia ceea ce i se cuvine, în timp ce profeții antici au considerat-o ca fundamentul păcii adevărate și durabile”. Această înțelegere a făcut ca, după experiența celor două războaie mondiale, să se ajungă la formarea Națiunilor Unite și apoi la Declarația pentru Drepturile Omului, temelia eforturilor globale de promovare a dreptății, păcii și dezvoltării umane, și pentru rezolvarea conflictelor prin dialog, „nu prin folosirea forței”.
„Viitorul Myanmarului trebuie să fie pacea, o pace întemeiată pe respectarea demnității și a drepturilor fiecărui membru al societății, pe respectarea fiecărui grup etnic și a identității sale, pe respectarea statului de drept și a unei ordini democratice care să permită fiecărui individ și fiecărui grup – nimeni exclus – să ofere contribuția sa legitimă la binele comun.” Pontiful a sosit în Yangon pe 27 noiembrie, în prima fază a turului său în Asia, care îl va duce și în Bangladesh din 30 noiembrie. Vizita sa în Myanmar este semnificativă nu doar pentru minoritatea creștină, dar și datorită situației politice tensionate, care face ca o minoritate musulmană să treacă printr-o criză extraordinar de gravă. Minorității rohingya îi este refuzată recunoașterea cetățeniei încă din 1948.
În fața persecuției sporite, mulți au migrat în Bangladesh, milioane trăind la granițe ca refugiați. Peste 600.000 au trecut din Myanmar în Bangladesh doar în ultimele luni. Oficialitățile încearcă să facă tranziția spre democrație după peste 50 de ani de dictatură militară. „Diferențele religioase nu trebuie să fie izvor de diviziune și de neîncredere, ci mai degrabă o forță pentru unitate, pentru iertare, pentru toleranță și pentru construirea înțeleaptă a țării”, a spus Papa. „Religiile pot desfășura un rol semnificativ în vindecarea rănilor emotive, spirituale și psihologice ale celor care au suferit în anii de conflict. Inspirându-se din valorile profund înrădăcinate, ele pot ajuta la extirparea cauzelor conflictului, la construirea de punți de dialog, la căutarea dreptății și la a fi glas profetic pentru cei care suferă.”
Pontiful a indicat apoi spre tineri, cheie pentru viitorul țării. „Tinerii sunt un dar care trebuie iubit și încurajat, o investiție care va produce un profit bogat numai în fața oportunităților reale de locuri de muncă și ale unei instruiri bune. Aceasta este o condiție urgentă de dreptate între generații. Viitorul Myanmarului, într-o lumea aflată în rapidă evoluție și interconexiune, va depinde de formarea tinerilor săi, nu numai în sectoarele tehnice, ci mai ales în valorile etice de onestitate, integritate și solidaritate umană, care pot garanta consolidarea democrației și a creșterii unității și a păcii la toate nivelurile societății. Dreptatea intergenerațională cere de asemenea ca generațiile viitoare să poată moșteni un mediu natural necontaminat de aviditate și de jefuirea umană. Este indispensabil ca tinerilor noștri să nu li se fure speranța și posibilitatea de a folosi idealismul lor și talentele lor în proiectarea viitorul țării lor, ba chiar, al întregii familii umane.”
La sfârșit, Papa a spus: „Doresc să îi încurajez pe frații mei și surorile mele catolici să persevereze în credința lor și să continue să exprime propriul mesaj de reconciliere și fraternitate prin opere caritative și umanitare, de care să poată beneficia toată societatea. Este speranța mea ca, în cooperarea respectuoasă cu adepții altor religii și cu toți bărbații și femeile de bunăvoință, ei să contribuie să deschidă o nouă eră de înțelegere și de progres pentru popoarele din această iubită națiune. Viață lungă Myanmarului!” În noiembrie 2015, Aung San Suu Kyi, din Liga Națională pentru Democrație, a fost aleasă cu majoritate covârșitoare, punând capăt regimului militar. Dar nu poate deveni oficial președinte, având titlul de consilier de stat și ministru de externe, în timp ce un asociat apropiat acționează ca președinte. Armata are încă un control puternic, inclusiv în numirea șefilor de cabinet.
În discursul adresat Papei, Aung San Suu Kyi i-a spus: „Aduceți tărie și speranță prin înțelegerea Dvs privind nevoie noastre, dorința noastră de pace, reconciliere națională și armonie socială”. Cuvintele sale despre dreptate „ne amintesc că propria căutare a păcii trebuie să fie călăuzită de înțelepciune și de aspirațiile părinților noștri”. A spus că „țelul guvernului nostru este să evidențiem frumusețea diversității noastre și să o facem un punct tare, protejând drepturile, încurajând toleranța, asigurând securitatea tuturor”, un drum care nu este mereu lin, dar este singurul pentru a asigura oamenilor „o țară justă și prosperă”.
Aung San Suu Kyi și-a încheiat discursul afirmând că binecuvântarea Papei va fi împărtășită de toți din Myanmar. Liderii țării „vor căuta să își îndeplinească îndatoririle cu probitate și smerenie”. „Dorim să lăsăm viitorului un popor unit și în pace, încrezător în capacitatea de a crește și a prospera, într-o lume în schimbare; un popor milostiv și generos, mereu gata să îi ajute pe nevoiași; un popor puternic în aptitudini și întreg în spirit. Drumul dinaintea noastră este lung, dar îl vom parcurge cu încredere, cu forța păcii, iubirii și bucuriei.”