Papa Francisc: Viața creștină e o bătălie împotriva răului
25.04.2018, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a vorbit miercuri despre ispitele întâlnite în viața creștină, încurajându-i pe credincioși să nu se descurajeze în timpul încercărilor, ci să fie siguri și întăriți de rugăciunile Bisericii. „Este obositor a lupta împotriva răului, a scăpa de înșelăciunile sale, a ne recăpăta forțele după o luptă epuizantă, dar trebuie să știm că toată viața creștină este o luptă”, a spus el pe 25 aprilie, la audiența generală din seria dedicată Botezului. Și a mai spus: „Trebuie să știm și că nu suntem singuri, că Maica Biserică se roagă pentru ca fiii săi, renăscuți prin Botez, să nu cadă în cursele celui rău ci să îl învingă prin puterea Paștelui lui Cristos. Întăriți de Domnul Înviat, care l-a înfrânt pe principele acestei lumi, și noi putem repeta cu credința Sfântului Paul: ‘Toate le pot în cel care mă întărește’. Noi toți putem învinge, putem învinge toate, dar cu forța care îmi vine de la Isus.”
Sfântul Părinte a explicat că Botezul nu acționează magic, fiind în schimb „un dar al Duhului Sfânt care îl abilitează pe cel care îl primește ‘să lupte împotriva duhului răului'”. Acest Sacrament ne dă forța pentru lupta zilnică pe care credinciosul o duce, asaltat fiind mereu de ispite și de diavol, „care – cum spune Sfântul Petru – ca un leu încearcă să ne devoreze, să ne distrugă”. Primirea Botezului nu este niciodată singuratică, fiecare beneficiind de rugăciunea Bisericii. Și pe lângă că le-a amintit credincioșilor că Biserica se roagă pentru ei, Papa i-a invitat pe toți credincioșii la rugăciune, vorbind despre timpii irosiți când, neavând nevoi urgente, nu ne rugăm. De fapt, a explicat el, „noi trebuie să intrăm în această rugăciune (a Bisericii) și să ne rugăm pentru tot poporul lui Dumnezeu și pentru cei care au nevoie de rugăciuni”. A accentuat în mod special rugăciunea pentru copii, „pentru sănătatea spirituală și trupească”, ca modalitate de a-i ocroti.
În fine, Pontiful a vorbit și despre gestul ungerii pe piept a catecumenilor, cu ulei. Astfel, ei „primesc vigoare pentru a renunța la diavol și la păcat, înainte de a se apropia de izvor și a renaște la viață nouă”, se spune în cartea de rugăciune de binecuvântare a uleiurilor. Papa a explicat: „Datorită proprietății uleiului de a pătrunde în țesuturile corpului purtând acolo binefacerile, luptătorii antici obișnuiau să se ungă cu ulei pentru a tonifica mușchii și pentru a scăpa mai ușor de prinderea adversarului. În lumina acestui simbolism, creștinii din primele secole au adoptat obiceiul de a unge trupul candidaților la Botez cu uleiul binecuvântat de Episcop, cu scopul de a semnifica, prin acest ‘semn de mântuire’, că puterea lui Cristos Mântuitorul întărește pentru a lupta împotriva răului și a-l învinge.”
După cateheza propriu-zisă, Papa a amintit că peste două zile va avea loc un summit cu liderii celor două Corei, primul după 11 ani, „o ocazie propice pentru a demara un dialog transparent și un parcurs concret de reconciliere și de fraternitate regăsită, cu scopul de a garanta pacea în peninsula coreeană și în lumea întreagă”. A salutat inițiativa și și-a declarat sprijinul. „Celor care au responsabilități politice directe le cer să aibă curajul speranței făcându-se artizani ai păcii, în timp ce îi îndemn să continue cu încredere drumul întreprins pentru binele tuturor. Și de vreme ce Dumnezeu este Tatăl tuturor și Tată al păcii, vă invit să îl rugăm pe Tatăl nostru, pe Dumnezeu, Tată al tuturor, pentru poporul coreean, din sud și din nord.” A urmat rugăciunea Tatăl nostru.