A fost beatificat un îndrăgit preot maghiar martirizat în anii 1950
02.05.2018, Szombathely (Catholica) - Pr. János Brenner, preot cistercian maghiar, care a fost martirizat în anii 1950, a fost beatificat în data de 1 mai 2018. Beatificarea a avut loc în Szombathely, Ungaria, în același loc în care guvernul comunist a încercat să îi împiedice pe credincioși să participe la funeraliile pr. Brenner în urmă cu 60 de ani. János Brenner s-a născut în 27 decembrie 1931 în Szombathely. A frecventat timp de mai mulți ani școlile catolice conduse de Ordinul Cistercian, până când acestea au fost naționalizate de guvernul comunist venit la putere după al doilea război mondial.
János Brenner a fost acceptat ca novice în Ordinul Cistercian în Zirc, în 1950, și și-a luat numele de frate Anasztáz. Însă la doar câteva luni după ce și-a început formarea, guvernul comunist a început suprimarea organizațiilor călugărești. Pentru a-i proteja pe cei care erau în procesul de formare, maestrul de novici i-a mutat pe tinerii frați din mănăstire în apartamente particulare, unde sperau să își poată continua formarea în secret. János Brenner, împreună cu alți câțiva novici, s-au mutat apoi la seminarul local, pentru a-și începe studiile pentru preoție, continuându-și formarea cisterciană prin corespondență.
În ciuda pericolelor și a oprimării religioase din jurul lui, notițele de atunci din jurnalul lui János Brenner arată o profundă încredere în Dumnezeu și o puternică dorință de a face voința Lui. A depus voturile în Ordinul Cistercian și a fost hirotonit preot în 1955. În timpul slujirii sale a fost cunoscut pentru disponibilitatea de a-i sluji pe ceilalți și a se sacrifica, și și-a luat ca moto al preoției sale versetul din Romani 8,28: „Știm că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc, al celor care sunt chemați după voia Lui”. Pr. Brenner avea un talent special pentru a lucra cu tinerii, ceea ce l-a transformat mai puternic într-o țintă a guvernului comunist. Chiar dacă a fost conștient de amenințările personale la adresa vieții sale și Episcopul său i-a oferit transferul în altă parte pentru siguranța sa, pr. Brenner a răspuns: „Nu mă tem, sunt bucuros să rămân”.
În noaptea de 14 decembrie 1957, pr. Brenner a fost chemat în mod fals să administreze Maslul la un bolnav dintr-un oraș vecin, în contextul represaliilor în urma revoluției maghiare din 1956. A plecat de acasă ducând uleiul sfințit și Euharistia, dar a fost atacat în pădurile de lângă Rabakethely și înjunghiat de 32 de ori. A fost găsit mort a doua zi, strângând încă în mâini Euharistia, ceea ce i-a adus titlul de „Tarcisiu maghiar” – referință la tânărul martir din secolul al III-lea care a fost de asemenea ucis în timp ce ducea și proteja Euharistia.
Comuniștii speraseră că moartea pr. Brenner îi va intimida pe credincioșii din zonă, dar nu au putut opri cinstirea memoriei acestuia. În 1989, pe locul în care a murit, a fost construită Capela Bunului Păstor, și este un loc popular de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară. Stiharul murdar și însângerat pe care îl purta pr. Brenner când a fost ucis a fost păstrat ca relicvă. Martiriul pr. Brenner a fost recunoscut de Papa Francisc în noiembrie 2017.