Bucurie la întâlnirea Trump-Kim, în timp ce rugăciunile continuă
13.06.2018, Washington (Catholica) - La mult-anticipata întâlnire din 12 iunie, președintele american Donald Trump și conducătorul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un, au semnat o declarație comună, angajându-se „să edifice o pace durabilă și stabilă în Peninsula coreeană”. A fost pentru prima oară când liderii SUA și Coreea de Nord s-au întâlnit.
Arhiepiscopul Kim Hee-Jung de Gwangju, din Coreea de Sud, a descris întâlnirea drept „o surpriză și o bucurie”. Negocierile de pace sunt un proces continuu, a spus el, citând din constituția „Gaudium et spes” a Conciliului Vatican II: „Pacea nu se atinge deodată și pentru toți, ci trebuie edificată neîncetat”. Episcopii sud-coreeni au chemat catolicii la o novenă pentru Coreea de Nord în perioada 17-25 iunie, cu câte o intenție specifică pentru fiecare zi. Printre ele poporul nord-coreean, familiile separate, refugiații, evanghelizarea Nordului și reunificarea pașnică a peninsulei.
Trump a fost întrebat la conferința de presă ce a urmat întâlnirii dacă a ridicat problema apărării drepturilor omului în Coreea de Nord. Acesta a răspuns că subiectul „a fost atins doar pe scurt, față de cel al denuclearizării”. A precizat însă că s-a discutat de exemplu despre persecutarea creștinilor. Discuția lor a durat circa 45 de minute, fără înregistrare, prin intermediul unui interpret. Liderul american și-a declarat intenția de a-l invita pe liderul nord-coreean la Casa Albă, și a precizat că nu se estimează ridicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord până când nu există certitudini privitor la armele nucleare și până nu există îmbunătățiri semnificative la capitolul drepturile omului. Trump a mai spus despre Kim că are „o personalitate deosebită și este foarte inteligent – o bună combinație”.
„Vă imaginați cum trăim acest moment istoric”, a spus Arhiepiscopul Alfred Xuereb, Nunțiu pentru Coreea de Sud și Mongolia, referindu-se la populația și la Biserica din Coreea. „E marcat începutul unui drum încă lung și dificil, dar avem speranțe, căci începutul a fost pozitiv, foarte bun.” Novena amintită anterior se va încheia pe 25 iunie, zi de sărbătoare în Coreea de Sur și zi anuală de rugăciune pentru reunificarea Peninsulei. „Din 1965 Biserica Catolică Coreeană se roagă pe 25 iunie pentru adevărata pace dintre Corei și pentru reconcilierea națiunii”, a spus prelatul. În ultimele luni, Episcopii țării au cerut credincioșilor să recite Rozariul la 9PM, pentru pace.