Papa Francisc în țările baltice: călătorie între ecumenism și comemorare a martirilor
20.09.2018, Vatican (Catholica) - Papa Francisc va face a 25-a sa călătorie apostolică internațională în perioada 22-25 septembrie în țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia, care celebrează centenarul independenței lor. Sfântul Părinte reînnoadă firul istoriei, mergând – pentru prima dată – în republicile baltice care în urmă cu douăzeci și cinci de ani au fost vizitate de Papa Ioan Paul al II-lea, care călătorea atunci ca să încurajeze Bisericile ieșite din suferințele și persecuțiile dominației sovietice. Dacă prezența Papei în acea epocă voia să fie aproape un simbol al revanșei credinței creștine asupra ideologiei atee comuniste, cu Papa Francisc vizita nu asumă niciun contur politic și geopolitic ci, mai degrabă, o semnificație puternic religioasă care se mișcă pe directoarele ecumenismului și evlaviei populare, totuși fără a uita evenimentele mari și triste care au marcat istoria din aceste teritorii.
Astfel, în programul călătoriei pontifului argentinian, dincolo de obișnuitele vizite de curtoazie la președinți, discursurile adresate autorităților, întâlnirile cu tinerii, ceea ce se evidențiază mai mult sunt cele două întâlniri la Vilnius și Riga cu reprezentanții celorlalte confesiuni (cea mai mare parte luterani, foarte puțini ortodocși) și momentele de rugăciune în sanctuarele mariane Mater Misericordiae și din Aglona, ambele devoțiuni profund înrădăcinate în populațiile lituaniană și letonă. Este sugestivă și etapa la ghetoul din Vilnius, duminică 23 septembrie, în aceeași zi în care cu 75 de ani înainte forțele naziste au completat „golirea” definitivă a oricărei prezențe ebraice și au distrus cartierul. Acolo Papa va rămâne în rugăciune tăcută în fața monumentului care comemorează victimele acelei orori. O delegație a comunității ebraice, împreună cu președintele Dalia Grybauskaitė, îl va însoți pe Papa în această vizită, care, a explicat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a fost adăugată ulterior la programul oficial pentru că „ne-am dat seama că ar fi fost o gravă lipsă să nu facem aceasta”, mai ales luând în considerare coincidența datei.
Înainte de ghetou, Papa Francisc va merge la apropiatul Muzeu al Ocupației și al Luptei pentru Libertate, odinioară edificiu al KGB-ului, unde va vizita camera în care au fost închiși, torturați și martirizați numeroși preoți și Episcopi – nu numai catolici ci și luterani – pentru unii dintre aceștia este în desfășurare cauza de beatificare. Între aceștia și Episcopul Teofilus Matulionis, primul martir lituanian beatificat la 25 iunie 2018. Într-una dintre cele două celule Papa va aprinde și o lumânare. Mai în detaliu, programul oficial prevede ca Pontiful să ajungă la 11.30, sâmbătă 22 septembrie, pe aeroportul din Vilnius, unde se va ține ceremonia de primire. Imediat după aceea va merge în palatul prezidențial pentru „vizita de curtoazie” la președintele Grybauskaite și întâlnirea cu autoritățile și corpul diplomatic, ocazie a primului discurs. Va urma prânzul privat în nunțiatură și o scurtă pauză de odihnă.
După-amiază, Papa va merge la Sanctuarul Mater Misericordiae, situat la „Poarta aurorei”, unde se va ruga și va depune un omagiu floral la efigia Fecioarei reprezentată în momentul în care îi strânge la inimă pe păcătoși, a cărei devoțiune dăinuie din secolul al XVII-lea. De-a lungul drumului papa, a explicat Greg Burke, „va saluta copiii orfani și familiile care îi primesc”, apoi va ține un discurs scurt imediat după cântecul de intrare și înainte de rugăciunea Rozariului. De la atmosfera mistică a Sanctuarului, Sfântul Părinte va trece la sărbătoarea de cântece și dansuri pregătită de tineri, la 17.30, în piața din fața locului de cult. Urmează vizita privată în Catedrală: și acolo un moment de rugăciune personală, în timpul căreia va duce flori la Sfânta Fecioară Maria din Siberia și se va ruga pentru toți deportații. În capela Preasfântului Sacrament vor fi prezenți unii preoți bătrâni care nu pot să participe ziua următoare la întâlnirea cu clerul la Kaunas.
În această Dieceză, Papa va petrece aproape toată ziua de 23 septembrie, care va începe cu Liturghia și Angelus celebrate în Parcul Santakos, și va continua cu prânzul împreună cu Episcopii lituanieni în curie și întâlnirea în Catedrală cu preoții, călugării, consacrații, seminariștii, cărora le va adresa un discurs. Papa se va întoarce cu elicopterul la Vilnius, în Nunțiatura unde va locui în toate zilele călătoriei („din motive logistice am văzut că este mai bine ca Papa să rămână într-un singur loc”, a explicat purtătorul de cuvânt Burke). Mai întâi va fi etapa amintită la Muzeul Ocupațiilor și la ghetou; în schimb, seara va fi întâlnirea cu iezuiții din Lituania și Letonia. De la Vilnius va pleca dimineața următoare, 24 septembrie, spre Riga. Ceremonia de bun-venit va fi în curtea palatului prezidențial, urmată de vizita de curtoazie la președintele Raimonds Vejonis și de discursul adresat autorităților și corpului diplomatic. Papa va fi apoi la Muzeul Libertății pentru o ceremonie și depunerea de flori, cu câteva familii care îl vor saluta și puțin după aceea la „Rigas Doms” pentru întâlnirea ecumenică în prezența a zece conducători ai principalelor denominațiuni religioase. Este prevăzut și un moment de rugăciune în fața mormântului sfântului Bernard.
În Catedrala catolică „Sfântul Iacob”, Papa Francisc îi va vedea în schimb pe preoții bătrâni, în timp ce va lua prânzul cu cei șase Episcopi ai Conferinței Episcopale Letone în Casa „Sfânta Familie”. Va urma plecare cu elicopterul la Aglona, pentru a celebra, la 16.30, liturghia în zona sanctuarului Născătoarei de Dumnezeu, „loc venerat în toată Letonia, fie catolică fie luterană”, a subliniat Burke. Da la Riga, va merge la Vilnius pentru noapte și apoi, dimineața următoare, la Tallin, capitala Estoniei, pentru ultima zi de călătorie. Programul de dimineață prevede întâlnirile cu instituțiile și primul discurs al Papei care, tot înainte de prânz, va fi în biserica luterană „Sfântul Carol” pentru o întâlnire ecumenică dedicată îndeosebi tinerilor. Doi dintre ei, un catolic și un luteran, vor adresa Papei întrebările lor și va interveni pentru un salut și administratorul apostolic Philippe Jean-Charles Jourdan (de fapt, Estonia nu are un Episcop, având în vedere și mica prezență a catolicilor: cinci mii de credincioși, dintr-o populație de 1,3 milioane de persoane, dintre care 75% declară că nu cred).
Prânzul papal se va ține în conventul surorilor brigitine din Pirita. După-amiaza va avea două întâlniri importante: întâlnirea în Catedrala „Sfinții Petru și Paul” cu cei asistați de Surorile Maicii Tereza și de Caritas, în general persoane cu probleme de alcool și droguri și fete necăsătorite mame, și liturghia în Piața Libertății, act concluziv al vizitei apostolice în țările baltice. În suita papală vor fi Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, asesorul la secretariatul de stat, Mons. Paolo Borgia, și, pentru prima dată prefectul Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini. Ca angajat laic a fost ales un bucătar de la bucătăria Jandarmeriei. Sunt prevăzute cincisprezece discursuri ale Pontifului, toate în italiană: șapte în Lituania, patru în Letonia, patru în Estonia. (material Vatican Insider tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru ITRC.ro)