Episcopii britanici și galezi au avut vizita ad limina
03.10.2018, Londra (Catholica) - Episcopii din Anglia și Țara Galilor au avut săptămâna trecută vizita ad limina la Sfântul Părinte, ocazie cu care Papa Francisc i-a încurajat să își trăiască cu bucurie credința. „Mesajul său a fost simplu: trebuie să trăim cu bucurie darul credinței noastre. Bucuria a fost marele său accent. Ne-a explicat că această bucurie este înrădăcinată ferm în relația noastră cu Isus”, putem citi în declarația din 1 octombrie a Conferinței Episcopilor Catolici din Anglia și Țara Galilor. „Este o bucurie să știm că este cu noi; să cunoaștem prezența Duhului Sfânt activ în viețile noastre, atrăgându-ne și călăuzindu-ne spre voia lui Dumnezeu; o bucurie să știm că Tatăl nostru Ceresc ne așteaptă, pentru a ne ține în îmbrățișarea iubirii Sale. Aceasta este bucuria credinței în care trebuie să trăim. Și a adăugat că această bucurie este izvorul păcii durabile în inimile și viețile noastre, indiferent de circumstanțe.”
Vizita ad limina a avut loc în perioada 24-29 septembrie. Papa Francisc, au spus prelații britanici și galezi, „radiază această bucurie și pace”. Și au subliniat: „chiar și în această perioadă de turbulență, Sfântul Părinte este atât de clar înrădăcinat în Dumnezeu și binecuvântat de El. Pacea lui este fermă. Viața lui este senină. Știm, pentru că ne-a arătat inima sa. Este inima unui tată iubitor. […] Am vorbit cu Sfântul Părinte despre dificultățile de a ne îndeplini rolul de Episcopi. La rândul său, a reflectat asupra importanței rugăciunii și predicării în viața noastră și asupra apropierii paterne de preoții și credincioșii noștri, cu grijă și cu dreptate fermă.” Prelații au mai spus că Papa „a vorbit despre încurajarea pe care dorește să o dea astăzi preoților, care uneori se pot simți vulnerabili în fața unor circumstanțe dificile, într-un mediu critic. A vorbit impresionant despre rănile provocate de abuz și neglijență, răni care fac rău în viețile victimelor și în viața Bisericii. Oriunde ar fi, acestea sunt răni în Trupul lui Cristos și sunt dureroase. Ne-a încurajat, în lucrarea noastră pastorală, să nu neglijăm micile flăcări ale credinței care există în atâtea comunități și în atâția oameni.”
Episcopii au mai informat că au fost însoțiți într-o serie de vizite prin Roma de doi Episcopi ai Bisericii Anglicane și de un reprezentant al Conferinței Persoanelor Consacrate din Anglia și Țara Galilor. Înaintea vizitei ad limina, Episcopii englezi și galezi au dat o declarație referitoare la recentele scandaluri privind abuzurile sexuale din Biserică, atât în Marea Britanie, cât și în lume în general. Au anunțat, de asemenea, o revizuire a politicilor și procedurilor actuale pentru protecția copilului și privitoare la modalitățile de răspuns la reclamațiile privind abuzuri sexuale. Un raport recent al unei anchete guvernamentale independente privind abuzurile sexuale a evidențiat cazuri de „oribile abuzuri sexuale”, ce au avut loc în ultimele decenii la două dintre cele mai proeminente școli catolice din țară, Ampleforth și Downside. Ambele școli sunt administrate de câte un ordin călugăresc.
Conferința Episcopilor din Anglia și Țara Galilor include cele 22 de Dieceze din cele două țări. În componența sa se numără și Ordinariatul militar pentru forțele armate ale Regatului Unit, Eparhii apostolici ai Bisericilor ucrainene și siro-malabareze din Marea Britanie, Ordinarul Ordinariatului Personal al Fecioarei Maria de la Walsingham și Prefectul Apostolic al Insulelor Falkland.