SSPX și Vatican: Neînțelegerea doctrinară rămâne pe primul loc
27.11.2018, Solothurn (Catholica) - După o întâlnire între superiorul general al Societății Sf. Pius al X-lea (SSPX) și prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței (CDC), societatea preoțească cu statut canonic nerecunoscut a declarat că problema relațiilor ei cu Sfântul Scaun sunt în mod fundamental de natură doctrinară. Pr. Davide Pagliarani, superiorul general al SSPX, s-a întâlnit timp de două ore, pe 22 noiembrie, în Vatican, cu Cardinalul Luis Francisco Ladaria Ferrer, prefectul CD. Cardinalul Ladaria a fost însoțit de Arhiepiscopul Guido Pozzo, secretarul Comisiei Pontificale Ecclesia Dei, iar pr. Pagliarani de pr. Emmanuel du Chalard.
Într-o declarație din 23 noiembrie, SSPX afirmă că pr. Pagliarani a fost invitat de Cardinalul Ladaria „să se întâlnească pentru prima dată (de la alegerea din iulie a pr. Pagliarani ca superior general) și împreună să facă bilanțul relațiilor dintre Sfântul Scaun și Societatea Sf. Pius al X-lea”. În timpul întâlnirii „s-a reamintit că problema fundamentală este de fapt doctrinală. […] Din cauza acestei divergențe doctrinare ireductibile, în ultimii șapte ani nu a reușit nici o încercare de a compune o declarație doctrinară acceptabilă pentru ambele părți. De aceea, problema doctrinară rămâne absolut esențială.”
Potrivit SSPX, „Sfântul Scaun spune același lucru atunci când declară solemn că nu poate fi stabilit nici un statut canonic pentru societate, decât după semnarea unui document doctrinar”. „Drept urmare, totul impulsionează Societatea să reia discuțiile teologice cu conștiința că Bunul Dumnezeu nu cere neapărat Societății să îi convingă pe interlocutorii săi, ci mai degrabă să dea mărturie necondiționată despre credință, în fața Bisericii.” Societatea preoțească mai spune că viitorul ei „este în mâinile Providenței și ale Preasfintei Fecioare Maria” și că membrii ei „nu vor decât să servească Biserica și să coopereze eficient spre refacerea ei… dar ei nu pot alege nici maniera, nici termenii, nici momentul, ce aparțin numai lui Dumnezeu”.
SSPX a fost înființată de Arhiepiscopul Marcel Lefebvre în 1970, pentru a forma preoți, ca răspuns la ceea ce el a descris drept erori care au intrat în Biserică după Conciliul Vatican II. Relațiile sale cu Sfântul Scaun au devenit deosebit de tensionate în 1988, când Arhiepiscopul Lefebvre și Episcopul Antonio de Castro Mayer au consacrat patru Episcopi fără permisiunea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Consacrările episcopale ilicite au dus la excomunicarea Episcopilor implicați. Excomunicările Episcopilor ce mai erau în viață au fost ridicate în 2009 de Papa Benedict al XVI-lea, iar de atunci negocierile „de a redescoperi comuniunea deplină cu Biserica” au continuat între SSPX și Vatican. Când a remis excomunicările, Papa Benedict sublinia că „problemele doctrinare rămân în mod evident și până când acestea nu sunt clarificate, societatea nu are statut canonic în Biserică și miniștrii săi nu pot exercita în mod legitim nici o activitate”.
Cele mai mari obstacole în calea reconcilierii SSPX au fost anumite afirmații despre libertatea religioasă din documentul „Dignitatis humanae” al Conciliul Vatican II, precum și din documentul „Nostra aetate”, despre care lefebvriștii spun că ar contrazice învățătura catolică anterioară. În ultimii ani au existat semne de orientare spre o primire canonică a societății preoțești, care are în jur de 600 de preoți. În martie 2017, Papa Francisc a dat Episcopilor diecezani autorizația de a acorda preoților SSPX capacitatea de a celebra licit și valid căsătoriile credincioșilor care urmează activitatea pastorală a societății. În septembrie 2015, Papa a anunțat că credincioșii vor putea să primească în mod licit și valid iertarea păcatelor de la preoții SSPX, pe durata Anului Jubiliar al Milostivirii. Această capacitate a fost ulterior prelungită pe termen nelimitat de către Pontif, prin scrisoarea sa apostolică din 2016, Misericordia et misera.