Papa și Abu Mazen: Comunitatea internațională să susțină pacea
03.12.2018, Vatican (Catholica) - Este necesară o „angajare reînnoită a comunității internaționale” în a veni în întâmpinarea „aspirațiilor legitime” ale israelienilor și palestinienilor și „să se reactiveze procesul de pace” pentru „a ajunge la soluționarea celor două state”: este auspiciul reieșit în cursul celei de-a patra audiențe pe care Papa a acordat-o de la începutul pontificatului său președintelui palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Sfântul Părinte a subliniat din nou importanța păstrării „valorii universale a Orașului Sfânt pentru cele trei religii abrahamice” din Ierusalim, după decizia controversată a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv, anunțată în decembrie 2017 și realizată în mai, recunoscând astfel orașul drept capitală a Israelului.
În cursul „colocviilor cordiale” pe care Abbas le-a avut mai întâi cu Papa și apoi cu „ministrul de externe” al Sfântului Scaun, Mons. Paul Richard Gallagher (Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, este în misiune la Paris), „s-au oprit apoi asupra drumului de reconciliere în cadrul poporului palestinian”, se citește în nota vaticană cu referință la raportul dintre OLP și Hamas, „precum și asupra eforturilor pentru a reactiva procesul de pace dintre israelieni și palestinieni și să se ajungă la soluționarea celor două state, dorind o angajare reînnoită a comunității internaționale pentru a veni în întâmpinarea aspirațiilor legitime ale ambelor popoare. O atenție deosebită a fost rezervată statusului Ierusalimului, subliniind importanța de a-i recunoaște și de a-i ocroti identitatea și valoarea universală a Orașului Sfânt pentru cele trei religii abrahamice”.
De asemenea, în cursul colocviilor „au fost relevate raporturile bune dintre Sfântul Scaun și Palestina și rolul pozitiv al creștinilor și al activității Bisericii în societatea palestiniană, stabilit de Acordul global din 2015”. În sfârșit, „s-a vorbit despre celelalte conflicte care chinuiesc Orientul Mijlociu și despre urgența de a favoriza parcursuri de pace și de dialog, cu contribuția comunităților religioase, pentru a combate orice formă de extremism și de fundamentalism”. Papa Francisc l-a primit luni, 3 decembrie, pe liderul palestinian cu o îmbrățișare și un sărut. Colocviul cu ușile închise în prezența unui traducător arab de la Secretariatul de Stat al Vaticanului a durat 20 de minute. Când Papa i-a dăruit mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii, Abu Mazen a comentat: „Ne rugăm pentru pace în această perioadă de Crăciun”. Președintele palestinian, la rândul său, i-a dăruit Pontifului o carte despre raporturile istorice dintre Vatican și Țara Sfântă și o imagine a Ierusalimului: „Aceasta reprezintă spiritul vechiului oraș Ierusalim”, a subliniat el.
Președintele palestinian a fost însoțit de o delegație de 16 persoane, între care ministrul de externe Riyad al-Maliki, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Issa Kassissieh, și ambasadorul pe lângă Quirinale, Mai Alkaila. Luându-și rămas bun de la papa, Abbas i-a spus: „Sunt bucuros de această întâlnire: ne bazăm pe tine”. Agenția de presă palestiniană Wafa afirmă că Abbas „i-a vorbit Papei despre ultimele dezvoltări din Palestina și despre implicațiile deciziei Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului mutând propria ambasadă în oraș”. În plus, președintele palestinian i-a vorbit Papei „despre încălcările Israelului împotriva poporului palestinian, pământul său și locurile sale sacre, îndeosebi la Ierusalim”. În sfârșit, colocviul a atins și tema „relațiilor dintre Palestina și Sfântul Scaun și relațiile istorice puternice dintre ele, și președintele Abbas i-a mulțumit Papei pentru sprijinul său dat cauzei palestiniene”.
Într-un interviu pentru La Stampa, Abbas – care după Papa are în agendă o întâlnire cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și cu președintele Consiliului italian, Giuseppe Conte – a explicat: „Statele Unite ale lui Trump nu pot să fie unicii mediatori în Orientul Mijlociu”, și a explicat: „În februarie am sugerat Consiliului de Securitate al ONU că singura manieră pentru a face progrese este să se creeze un mecanism care să includă pe toți membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, al Cvartetului și alții. Și Europa poate să aibă un rol. Și în plus, rămânem deschiși la negocieri directe: am acceptat de mai multe ori întâlniri cu premierul Netanyahu, și la Moscova la invitația președintelui Putin, dar el nu s-a prezentat niciodată.” (material Vatican Insider tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)