Papa Francisc: De la comunități online la comuniune umană
24.01.2019, Vatican (Catholica) - Sunt rețelele online ceva rău în sine? Nu, spune Biserica. Sunt instrumente ce pot fi folosite bine sau rău. „Dacă rețeaua este folosită ca prelungire sau ca așteptare a întâlnirii (în carne și oase), atunci nu se trădează pe ea însăși și rămâne o resursă pentru comuniune. Dacă o comunitate eclezială coordonează propria activitate prin intermediul rețelei, pentru a celebra după aceea Euharistia împreună, atunci este o resursă. Dacă rețeaua este ocazie pentru a mă apropia de istorii și experiențe de frumusețe sau de suferință departe de mine din punct de vedere fizic, pentru a ne ruga împreună și a căuta împreună binele în redescoperirea a ceea ce ne unește, atunci este o resursă.” Aceste exemple au fost date de Papa Francisc în mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale.
Ziua de 24 ianuarie, când este sărbătorit Sf. Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor, este tradițional ziua de publicare a mesajului papal pentru Ziua Comunicațiilor Sociale, ce va fi celebrată în acest an pe 2 iunie, adică în duminica dinaintea Rusaliilor. Tema mesajului este „De la comunitățile din rețelele sociale la comunitatea umană”, și se admite de la început că rețelele sociale fac parte din viețile multora dintre oamenii de astăzi. „Însă, numeroși experți, cu privire la profundele transformări imprimate de tehnologie logicilor de producție, circulație și folosire a conținuturilor, evidențiază și riscurile care amenință căutarea și împărtășirea unei informații autentice la scară globală. Dacă internetul reprezintă o posibilitate extraordinară de acces la știință, este adevărat și că s-a revelat ca unul dintre locurile cele mai expuse dezinformării și deformării conștiente și dorite a faptelor și a relațiilor interpersonale, care asumă adesea forma discreditării.”
Sfântul Părinte subliniază în mesajul său că rețelele virtuale pot prilejui întâlnirea cu alții, dar pot duce și la autoizolare, „ca o pânză de păianjen capabilă să prindă în capcană”, putând crea, în special dintre tineri, adevărați „eremiți sociali”, înstrăinați complet de societate. Folosind apoi imaginea paulină cu noi ca membre ale trupului mistic al lui Cristos, Papa scrie despre necesitatea promovării adevărului, ca element esențial pentru comuniune. „Minciuna este refuz egoist de a recunoaște propria apartenență la trup; este refuzul de a ne dărui altora, pierzând astfel singura cale pentru a ne regăsi pe noi înșine.” Dacă ne recunoaștem ca membri ai aceluiași trup, continuă el, atunci și pe dușmani îi vedem ca persoane parte a acestui trup.
Capacitatea de comunicare între persoanele umane, mai citim în mesaj, „își are fundamentul în comuniunea de iubire dintre Persoanele divine. Dumnezeu nu este singurătate, ci comuniunea; este iubire, de aceea este comunicare, pentru că iubirea comunică mereu, ba chiar se comunică pe sine însăși pentru a-l întâlni pe celălalt.” Și l-a citat apoi pe Sfântul Vasile cel Mare, citat la rândul său într-un mesaj al Pontifului anterior, tot pentru Ziua Comunicațiilor Sociale: „În virtutea faptului că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu care este comuniune și comunicare-de-sine, noi purtăm mereu în inimă nostalgia de a trăi în comuniune, de a aparține unei comunități. ‘De fapt’, afirmă Sfântul Vasile, ‘nimic nu este așa de specific naturii noastre cum este a intra în raport unii cu alții, a avea nevoie unii de alții’.”
„Din credința într-un Dumnezeu care este Treime rezultă că pentru a fi eu însumi am nevoie de celălalt”, mai susține Papa Francisc. „Sunt cu adevărat uman, cu adevărat personal, numai dacă mă relaționez cu alții.” Mesajul se încheie astfel: „Aceasta este rețeaua pe care o dorim – o rețea care nu este făcută pentru a închide în capcană, ci pentru a elibera, pentru a păstra o comuniune de persoane libere. Biserica însăși este o rețea țesută din comuniunea euharistică, unde unirea nu se întemeiază pe ‘like’-uri, ci pe adevăr, pe ‘amin’, cu care fiecare aderă la trupul lui Cristos, primindu-i pe ceilalți.”