Papa Francisc: Dumnezeu poate face lucruri mari cu puținul nostru
24.06.2019, Roma (Catholica) - Papa Francisc a afirmat duminică, 23 iunie, că Euharistia arată cum iubirea lui Dumnezeu poate realiza lucruri mari chiar și cu puțin. „Ceea ce avem aduce rod dacă îl dăm – iată ce vrea să spună Isus – și nu contează dacă este puțin sau mult. Domnul face lucruri mari cu puținătatea noastră”, a spus Pontiful în predica pentru solemnitatea Corpus Christi. „Atotputernicia lui Dumnezeu este una umilă, făcută numai din iubire. Și iubirea face lucruri mari cu lucrurile mici. Euharistia ne învață aceasta: acolo este închis Dumnezeu într-o bucățică de pâine. Euharistia „ne transmite mentalitatea lui Dumnezeu” și este „antidotul împotriva lui ‘îmi pare rău, dar nu mă interesează’, împotriva lui ‘nu am timp, nu pot, nu este treaba mea’, împotriva lui a privi în altă parte”.
Sfântul Părinte a celebrat Liturghia duminică seara în cartierul roman Casal Bertone, pentru sărbătoarea Trupului și Sângelui lui Cristos, marcată duminică în Italia. Procesiunea euharistică a urmat Liturghiei, punctul final fiind un adăpost îngrijit de Misionarele Carității. „În orașul nostru înfometat de iubire și de îngrijire, care suferă de degradare și abandonare, în fața atâtor bătrâni singuri, a familiilor aflate în dificultate, a tinerilor care cu greu își câștigă pâinea și alimentează vise, Domnul îți spune: ‘Dă-le tu însuți să mănânce’. Și tu poți răspunde: ‘Am puțin, nu sunt capabil de aceste lucruri’. Nu este adevărat, puținul tău este mult în ochii lui Isus dacă nu îl ții pentru tine, dacă îl pui în joc. Și tu, pune-te în joc. Și nu ești singur: ai Euharistia, Pâinea drumului, Pâinea lui Isus. […] Dacă îl primim cu inima, această Pâine va elibera în noi forța iubirii: ne vom simți binecuvântați și iubiți și vom vrea să binecuvântăm și să iubim, începând de aici, de la orașul nostru, de la străzile pe care le vom parcurge în această seară. Domnul vine pe străzile noastre pentru a cuvânta-bine, a cuvânta bine despre noi și pentru a ne da curaj, a ne da curaj nouă. Ne cere și nouă să fim binecuvântare și dar.”
Pornind de la lecturile zilei, Papa s-a oprit la două verbe „esențiale pentru viața de fiecare zi”: a (bine)cuvânta și a da. A definit binecuvântarea ca „transformare a cuvântul în dar”. „Când se binecuvântează, nu se face ceva pentru sine, ci pentru alții. A binecuvânta nu înseamnă a spune cuvinte frumoase, nu înseamnă a folosi cuvinte de circumstanță: nu; înseamnă a cuvânta bine, a cuvânta cu iubire.” Adresându-se preoților le-a spus: „Dragi preoți, să nu vă fie frică să binecuvântați, să binecuvântați poporul lui Dumnezeu; dragi preoți, mergeți înainte cu binecuvântarea: Domnul dorește să cuvânteze bine despre poporul său, este bucuros să își facă simțit afectul său față de noi. Și numai fiind binecuvântați putem să îi binecuvântăm pe alții cu aceeași ungere de iubire. În schimb este trist a vedea cu câtă ușurință astăzi se face contrariul: se blestemă, se disprețuiește, se insultă. Cuprinși de prea multă frenezie, nu se mai stăpânesc și se revarsă furia peste toate și peste toți.”
Legat de a da, Sfântul Părinte a amintit că „Isus, după ce a rostit binecuvântarea, a dat pâinea pentru ca să fie împărțită, dezvăluindu-i astfel semnificația cea mai frumoasă: pâinea nu este numai produs de consum, este mijloc de împărtășire. De fapt, în mod surprinzător, în relatarea înmulțirii pâinilor nu se vorbește niciodată de înmulțire. Dimpotrivă, verbele folosite sunt ‘a frânge, a da, a împărți’. Așadar, nu se subliniază înmulțirea, ci îm-părtășirea. Este important: Isus nu face o magie, nu transformă cele cinci pâini în cinci mii pentru a spune după aceea: ‘Acum împărțiți-le’. Nu. Isus se roagă, binecuvântează acele cinci pâini și începe să le frângă, încrezându-se în Tatăl. Și acele cinci pâini nu se mai termină. Aceasta nu este magie, este încredere în Dumnezeu și în providența sa.” Și a mai subliniat: „‘Economia’ Evangheliei înmulțește împărtășind, hrănește împărțind, nu satisface pofta câtorva, ci dă viață lumii. Nu a avea, ci a da este verbul lui Isus.”