19 preoți hirotoniți în Catedrala din Iași

25.06.2019, Iași (Catholica) - În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, luni, 24 iunie 2019, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, 19 diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: șapte pentru Dieceza de Iași, cinci pentru călugării franciscani capucini, patru pentru călugării franciscani conventuali, unul pentru Congregația „Iosefinii lui Murialdo”, unul pentru Ordinul Carmelit și unul pentru Congregația „Slujitorii Săraci ai Divinei Providențe” (Don Calabria).
La Liturghia de hirotonire PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, dar și superiori și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate. Au fost peste 220 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și numeroși credincioși. Alături de ei a fost și pr. Gabriel Cochiorca, coleg al celor 19 tineri, hirotonit cu o zi înainte la Chișinău de către PS Anton Coșa, și pr. diacon Octavian Constantin Enache, care va fi hirotonit la 29 iunie în Catedrala „Sfântul Iosif” din București.
Ca pregătire apropiată pentru preoție, candidații au făcut câteva zile de exerciții spirituale, cu rugăciune și meditații. Pentru diaconii de la Seminarul din Iași, exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Florin Bejenaru, la Luncani, județul Bacău, în perioada 16-22 iunie. Sâmbătă, 22 iunie, diaconii de la Seminarul mare din Iași au depus în prezența PS Aurel Percă profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic, cu emoția apropiatului moment așteptat ani de zile, hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice. Luni, fiind și solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de Catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei 19 diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți. Unii dintre aceștia purtau costume populare.
La ora 10.50 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat preoții din parohii, diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de Episcopi. La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe oaspeții de seamă, pe candidații la preoție, pe toți credincioșii prezenți în Catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin Radio Maria și prin transmisiunea audio-video prin internet. Păstorul Diecezei de Iași a reînnoit invitația: „Să mergem împreună!”, motoul vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România, aplicând-o pentru candidații care urmau să fie hirotoniți preoți. După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitați să se apropie de altar, cei 19 candidați răspunzând „Prezent!” la auzirea numelui și făcând un pas în față.
Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Aurel Percă. Excelența Sa, pe baza lecturilor proclamate la Liturghie, a vorbit mai întâi despre importanța solemnității sărbătorite în această zi, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, insistând asupra faptului că textele pregătite pentru această solemnitate scot în evidență trei idei centrale: „bucuria”, „uimirea” și „recunoștința”. Îndreptându-se către diaconii care urmau să fie hirotoniți preoți, PS Aurel le-a amintit lor, dar și tuturor celor prezenți că „și lor li se potrivesc cuvintele profetului Isaia, așa cum i s-au potrivit și Sfântului Ioan Botezătorul, faptul că toți am fost aleși din sânul matern, din sânul mamei Dumnezeu ne-a cunoscut și ne-a chemat… este lucrarea minunată a lui Dumnezeu în fața căreia trebuie să ne uimim și să îi fim recunoscători”. Spre finalul predicii, PS Aurel a spus că hirotonirea acestor 19 tineri este o bucurie pentru toți, pentru că „astăzi se realizează un vis, visul de a fi slujitorul lui Dumnezeu. Nu este doar capătul unei formări în seminar pentru a ocupa o oarecare poziție socială, dar este investirea deosebită pe care tinerii de față o primesc pentru a lucra în Biserică și nu poate fi decât primită cu bucurie”. Amintindu-se despre vocații și despre chemare, toți cei de față au fost invitați să se gândească la vocația proprie, „deoarece toți am fost chemați la o slujire deosebită în Biserică… și astăzi este o ocazie în care să îi mulțumim lui Dumnezeu, alături de darul sfintei Preoții, pentru vocația pe care am primit-o în Biserică și care trebuie să devină o vocație conștientă. Este o zi în care să ne gândim mai bine la planul pe care îl are Dumnezeu cu mine, care este drumul de urmat și fiecare, gândindu-se la marea minune pe care o realizează în fiecare dintre noi, să răspundă împreună cu candidații: Iată-mă, sunt aici, trimite-mă!”
După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să își asume misiunea preoției, Episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic „Sfântul Iosif”, care a susținut cântările la această celebrare, a intonat „Litania tuturor sfinților”. A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii. Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: „Primește darul poporului Sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului”.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Richardo Dominic Baciu, în numele tuturor celor 19 preoți nou-sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor. La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe noii preoți pentru angajarea lor și pentru ziua pe care au făcut-o să fie minunată, invitându-i din nou pe cei prezenți să nu uite să meargă împreună, imitând-o pe Maica Domnului și pe sfinții care ne sunt protectori și călăuze. Alături de Episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială la sfârșitul Liturghiei.
Bucuria noilor preoți a continuat și după Sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, pentru că să îi felicite. O bucurie specială au simțit, cu siguranță, și părinții acestor noi preoți. Se vedea pe chipurile credincioșilor bucuria și speranța că acești noi tineri vor fi alți păstori care să îi îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt și faptă. Preoții nou-sfințiți de la Institutul Teologic „Sfântul Iosif”, împreună cu Mons. Benone Farcaș și ceilalți părinți profesori de la seminar, în prezența seminariștilor, a surorilor și ai altor lucrători din cadrul seminarului, au celebrat prima Liturghie, în capela institutului marți, 25 iunie, ora 8.00, o Sfântă Liturghie ca mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul dat de cei din seminar pentru formarea noilor slujitori ai altarului.
Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în ziua de 30 iunie sau 1 iulie să celebreze prima Sfântă Liturghie în localitățile natale. Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe acești noi 19 preoți, ca bunul Dumnezeu să îi însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți. (pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)